Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα “μαγικά κόλπα” του Steve Jobs

Χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές με τις οποίες μπορούσε να πείθει ακόμα και τα πιο ισχυρά στελέχη του πλανήτη, έτσι ο κόσμος τον θεώρησε ιδιοφυΐα.

stevejobs1Mερικά από τα “μαγικά κόλπα” του Jobs:

– Δούλευε σκληρά και οι άλλοι θα σε σεβαστούν. Ο σεβασμός είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα ώστε να πάρεις αυτό που θες. ( ο ίδιος εργαζόταν από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, αν και υπέφερε από πέτρες στα νεφρά – κάτι που λένε πως τον έκανε πολύ σεβαστό σε υφισταμένους και στελέχη)

– Να μιλάς με πάθος. Οι άνθρωποι επηρεάζονται από τις ισχυρές δόσεις συναισθήματος, έλεγε ο ίδιος.

– Αφόπλιζε τους άλλους, χρησιμοποιώντας την τέχνη της αποπλάνησης και τον έπαινο

– Να ισχυρίζεσαι ότι όλες οι καλές ιδέες είναι δικές σου κι αν προκύψει κάποια νέα ιδέα, υποστήριξέ τη πάλι με σθένος. Οι μνήμες από το παρελθόν σβήνουν εύκολα.

– Πάρε αποφάσεις γρήγορα και αποφασιστικά – μπορείς να τις αλλάξεις σιγά σιγά στην πορεία.

– Στρέψε την προσοχή πάνω σου με το να γίνεσαι… κτηνωδώς ειλικρινής (όταν ξαναγύρισε στην Apple για τη δεύτερη θητεία του ως επικεφαλής, βρήκε μια εταιρεία με πάρα πολλά προϊόντα, αλλά καμία κατεύθυνση. Τους κάλεσε λοιπόν όλους σε σύσκεψη και τους ρώτησε “τι πάει στραβά με αυτό το μέρος” – Απάντησε μόνος του: “Τα προϊόντα είναι σκ@#!- Δεν έχουν πια μέσα τους καθόλου σεξ!”)

– Μην περιμένεις το αύριο για να διορθώσεις τα προβλήματα – Διόρθωσέ τα τώρα

– Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζεις τους προβληματικούς ανθρώπους

α) Στα ίσα (απέλυσε κάποτε έναν μηχανικό γιατί, ενώ του είχε αναθέσει να φτιάξει ένα ποντίκι που να μπορεί να μετακινεί τον κένσορα προς κάθε δυνατή κατεύθυνση, ο υπάλληλος είπε σε κάποιον ότι η ιδέα δεν θα ΄χει καμιά τύχη στο εμπόριο. Την άλλη μέρα έφτασε στην εταιρεία μόνο και μόνο για να μάθει ότι είχε απολυθεί. Ο αντικαταστάτης του το μόνο που είπε ήταν: ναι, μπορώ να το φτιάξω”).

β) να τους αγνοείς εντελώς

– Στη βράση κολλάει το σίδερο. Εσύ φρόντισε να κολλήσει και να κολλήσει γερά. Κι αυτό έκανε με την εταιρεία Pixa. Όταν άρχισε να σημειώνει σημαντική επιτυχία, εκείνος δεν επαναπαύθηκε, αλλά έκρινε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κάνει αρχική δημόσια προσφορά. Ανταμείφθηκε: ήταν η μεγαλύτερη IPO του 1995.

-Οταν έχεις δύναμη, χρησιμοποίησέ την: όταν ο Jobs επέστρεψε στην Apple, συγκάλεσε συμβούλιο του ΔΣ και απαίτησε από την εταιρεία να αναπροσαρμόσει τις τιμές προαίρεσης αγοράς των μετοχών της, χαμηλώνοντας την τιμή άσκησης, ώστε να ανεβάσει εκ νέου την αξία της μετοχής. Αυτή η πρακτική ήταν νόμιμη τότε, ωστόσο δεν θεωρείτο και η καλύτερη πρακτική, από ηθικής πλευράς. Ακόμα κι όταν το ΔΣ προσπάθησε να εμποδίσει την ιδέα, λέγοντας ότι μια σχετική μελέτη θα απαιτούσε τουλάχιστον δύο μήνες, ο Jobs αντεπιτέθηκε: «Με φέρατε εδώ για να διορθώσω την κατάσταση και το κλειδί γι” αυτό είναι οι άνθρωποι. Αν δεν θέλετε να το κάνετε, εγώ αποχωρώ και μπορείτε μετά να κατηγορήσετε εμένα. Να πείτε: “ο Steve δεν έκανε για τη δουλειά” «. Αποτέλεσμα; Το ΔΣ έδωσε στον Jobs αυτό που ήθελε: την επόμενη μέρα απαίτησε την παραίτηση σύσσωμου του ΔΣ και, όπως είπε, «αν δε φύγουν, θα παριτηθώ και δεν θα ξαναγυρίσω τη Δευτέρα το πρωί».

Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική, οδηγία στον κατάλογο της επιτυχίας του Jobs: να απαιτείς πάντα την τελειότητα και να μη συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο

By