Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα για το 2013

Ο Σνόουντεν, ο Άρμστρονγκ και όλα τα γεγονότα που προκάλεσαν το περασμένο έτος

ii_yiVuPwP.o

Μπορεί το 2014 να μετρά τις πρώτες μέρες του ήδη, ωστόσο η ανασκόπηση της περασμένης χρονιάς δεν είναι ακόμα εκτός επικαιρότητας, ειδικότερα αν πρόκειται για τις υποθέσεις που «σκανδάλισαν« περισσότερο την παγκόσμια κοινή γνώμη. Πάμε να τις δούμε λοιπόν:

 

NSA και των γονέων

edward_snowden

H κυβέρνηση των ΗΠΑ ακόμα δε γνωρίζει τον αριθμό των απόρρητων πληροφοριών που δημοσιοποίησε τον περασμένο Ιούνιο ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην υπάλληλος της NSA. Τα εύρος του σκανδάλου είναι μεγάλο: από την κατασκοπεία της κυβέρνησης στα σπίτια των πολιτών μέχρι την ευκολία με την οποία ένας απλός υπάλληλος απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, έφυγε από τη χώρα με τεράστιο όγκο απόρρητων πληροφοριών και κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη από την κυβέρνηση. Το σκάνδαλο, φυσικά, ακόμα εκτυλίσσεται.

Μπαγκλαντές

Bangladesh Building Crash1

Το πιο αιματηρό δυστύχημα στο χώρο της βιομηχανίας ένδυσης -κάτι το οποίο θα ταίριαζε περισσότερο στο 1813 παρά το 2013- είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1.100 εργαζομένων στο Μπαγκλαντές τον περασμένο Απρίλιο όταν κατέρρευσε το εργοστάσιο μέσα στο οποίο εργάζονταν. Η καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί -ο ιδιοκτήτης είχε παραβιάσει την πολεοδομική νομοθεσία και δεν είχε εισακούσει επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις ότι ο χώρος δεν ήταν ασφαλής- ενώ το δυστύχημα προκάλεσε προβληματισμό στις εταιρείες της Δύσης οι οποίες βασίζονται στη φθηνή εργασία (και τις φθηνές εγκαταστάσεις και κακές εργασιακές συνθήκες) στο Μπανγκλαντές, τη δεύτερη σε εξαγωγές χώρα μετά την Κίνα, για να έχουν χαμηλό κόστος.

«Φιάσκο»

gt_healthcaregov_630x420_131015

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Τα προβλήματα στον ιστότοπο, τον απελπιστικά χαμηλό αριθμό εγγεγραμμένων; Δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχθεί ότι η έναρξη την 1 Οκτωβρίου του Healthcare.gov ήταν μια σκέτη καταστροφή. Ο ιστότοπος ήταν εκτός λειτουργία περισσότερο χρόνο απ’ ότι λειτούργησε. Αξιοσημείωτο όμως το γεγονός ότι οι εταιρείες που προσέλαβε η κυβέρνηση για αυτό το τεράστιο έργο, μεταξύ των οποίων και η καναδέζικη CGI Federal, έμειναν στο απυρόβλητο.

Και πάλι η JP Morgan…

JPMorgan

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ήταν στις ειδήσεις συχνά τη χρονιά που πέρασε, κυρίως για θέματα που σχετίζονταν με σκάνδαλα του παρελθόντος. Από την έρευνα για την αμφιλεγόμενη πρακτική προσλήψεων στην Κίνα, που στόχευαν στην ελίτ της χώρας, μέχρι τα δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάστηκε να πληρώσει για άλλα σκάνδαλα που σχετίζονται με την υπόθεση Μπέρνι Μάντοφ, τις ενυπόθηκες εξασφαλίσεις δανείων, τη χειραγώγηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και την υπόθεση Λόντον Ουέιλ, η χρονιά που πέρασε δεν ήταν από τις καλύτερες για την εταιρεία.

«Καμπάνα» για την GlaxoSmithKline

GSK_1775155b

Οι αρχές της Κίνας συνέλαβαν υπαλλήλους της φαρμακευτικής εταιρείας βρετανικών συμφερόντων το περασμένο καλοκαίρι με τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιούσαν ταξιδιωτικά πρακτορεία για να δωροδοκήσουν γιατρούς, νοσοκομεία και αξιωματούχους της κυβέρνησης για να πωλούν ακριβότερα φάρμακα στη χώρα. Η εταιρεία συμμετέχει στην έρευνα αλλά οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 60% κατά το τρίτο τρίμηνο. Άλλες πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων στην Κίνα που πιστεύεται ότι ακολουθούν ίδιες πρακτικές έχουν αλλάξει πολιτική πωλήσεων.

Seethrough παντού!

lululemon-athletica-inc

Οι αρχές της Κίνας συνέλαβαν υπαλλήλους της φαρμακευτικής εταιρείας βρετανικών συμφερόντων Lululemon το περασμένο καλοκαίρι με τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιούσαν ταξιδιωτικά πρακτορεία για να δωροδοκήσουν γιατρούς, νοσοκομεία και αξιωματούχους της κυβέρνησης για να πωλούν ακριβότερα φάρμακα στη χώρα. Η εταιρεία συμμετέχει στην έρευνα αλλά οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 60% κατά το τρίτο τρίμηνο. Άλλες πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων στην Κίνα που πιστεύεται ότι ακολουθούν ίδιες πρακτικές έχουν αλλάξει πολιτική πωλήσεων.

Είμαστε ότι τρώμε…

MDF38036-22-02-2013-14-02-16-403

Οι βιομηχανίες τροφίμων στην Ε.Ε. δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη χρήση αλογίσιου κρέατος, που είχε βαφτιστεί παρανόμως βοδινό, από μια σειρά προϊόντων όπως λαζάνια και κεφτεδάκια. Οι περιπτώσεις «διατροφικής απάτης» ανακαλύφθηκαν πρώτη φορά στην Ιρλανδία τον περασμένο Ιανουάριο και στη συνέχεια και σε άλλες χώρες. Πιστεύεται ότι κύκλοι του οργανωμένου εγκλήματος βρίσκονται πίσω από την απάτη.

Ρατσισμός και στο shopping

The front window of Barneys New York on

Τα πολυκαταστήματα της Νέας Υόρκης Barney’s and Macy’s δέχθηκαν επικρίσεις -και διατάχθηκε έρευνα από τις πολιτειακές αρχές- το περασμένο Φθινόπωρο όταν βγήκαν στην επιφάνεια αναφορές ότι μαύροι πελάτες, μεταξύ των οποίων και ο ηθοποιός Ρομπ Μπράουν, είχαν συλληφθεί από την ιδιωτική ασφάλεια των καταστημάτων αφότου είχαν προβεί σε αγορές πολυτελών προϊόντων. Οι κατηγορίες για ρατσιστική αντιμετώπιση προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τη «Χάρτα Δικαιωμάτων» των αγοραστών, που υπογράφηκε από όλες τις μεγάλες εταιρείες λιανικών πωλήσεων.

Προβλήματα εν πλω

article-carnival-0214

Τέσσερις χιλιάδες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Carnival Triumph έμειναν εγκλωβισμένοι για τέσσερις μέρες στη μέση του πελάγους δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και δίχως αποχετευτικό σύστημα εξαιτίας της πυρκαγιάς που σημειώθηκε σε μια γεννήτρια του πλοίου. Αφότου ρυμουλκήθηκαν στη στεριά στη Μόμπιλ της Αλαμπάμα το πλοίο έμεινε γνωστό ως «κρουαζιέρα του βόθρου». Έκτοτε αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία γνώριζε ότι το πλοίο αντιμετώπιζε προβλήματα. Εκκρεμούν δικαστικές αγωγές.

«Τριγωνικές» σχέσεις

glasses12n-2-web

Λίγα μυστικά αποκαλύπτονται για την Google, οπότε όταν μαθεύτηκαν πληροφορίες για την προσωπική και άτακτη ζωή του συνιδρυτή της εταιρείας Σεργκέι Μπριν το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Συγκεκριμένα ο Μπριν χώρισε με τη γυναίκα του, Αν Βοζίκι, αδελφή της διευθύντριας της Google Σούζαν Βοζίκι, και τα έφτιαξε με μια υπάλληλο από το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας. Η υπάλληλος αυτή είχε προσφάτως δεσμό με κάποιον άλλο διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος έφυγε από τη εταιρεία και πήγε στην Κίνα να εργαστεί λίγο πριν χωρίσει ο Μπριν.

Ο γύρος της… ντόπας

lance-armstrong

Το θέμα αυτό ήδη μοιάζει με μακρινή ανάμνηση. Ύστερα από χρόνια αρνήσεων ο Λανς Άρμστρονγκ, πρώην πρωταθλητής ποδηλασίας και καρκινοπαθής, παραδέχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην εκπομπή της Όπρα αυτό που όλοι γνωρίζαμε: ότι έπαιρνε αναβολικά. Ο ποδηλάτης έχασε όλους τους σπόνσορές του και διέκοψε τη σχέση του με το ίδρυμα Άρμστρονγκ.

Πηγή: fortunegreece.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By