Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Τα οικονομικά του Μουντιάλ

Πόσο θα σας κοστίσει μια επίσκεψη στη χώρα της σάμπα για να δείτε την Εθνική

Brazil football

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Καλοκαίρι θα είναι, σε κλίμα διακοπών θα είμαστε, επομένως γιατί να μην το σκεφτεί κάποιος; Αναφερόμαστε στο Παγκόσμιο Κύπελλο (Μουντιάλ για να συνεννοούμαστε) που θα γίνει στη χώρα της σάμπα από τις 12 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου και θα έχει και άρωμα ελληνικό, λόγω της παρουσίας της Εθνικής μας στην τελική φάση.

Τώρα, πόσο θα κοστίσει το να συνδυάσεις διακοπές, τα συγκλονιστικά τοπία της χώρας  και την επιθυμία να δεις τον Μήτρογλου να «βγάζει πιστόλια» και στη Βραζιλία; Το ποσό είναι τουλάχιστον αλμυρό, μιας και σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς θα πρέπει να δώσετε 2.500 ευρώ, αν θέλετε να δείτε και τους τρεις αγώνες της Ελλάδας στη φάση των ομίλων. Αν προκριθεί, το budget αυξάνεται, βεβαίως/

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ” επιστροφής υπολογίζεται περίπου στα 1.300 ευρώ, κι αυτό βέβαια όχι με απευθείας πτήση. Θα πρέπει να μετεπιβιβαστείτε από κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη που έχει ανταπόκριση.

Το μέσο κόστος διαμονής για ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείων 3 – 4 αστέρων είναι κοντά στα 100 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι η Εθνική θα μείνει τουλάχιστον ένα 10ήμερο στη Βραζιλία (τόσο είναι το διάστημα που απέχει ο πρώτος με τον τρίτο αγώνα, 14 Ιουνίου με 24 Ιουνίου), θα χρειαστείτε 1.000 ευρώ.  Τα κόμιστρα του ταξί, η σίτιση και οι αεροπορικές μετακινήσεις από πόλη σε πόλη αποτελούν απαραίτητα κι επιπρόσθετα σημαντικά έξοδα, που καθιστούν απαγορευτικό το ταξίδι σε φιλάθλους με ελάχιστες οικονομίες.

Ένα θετικό για όσους θέλουν να κάνουν το ταξίδι για τα «μάτια» της Εθνικής, είναι πως η κλήρωση της 6ης Δεκεμβρίου έβγαλε πως η Ελλάδα δε θα παίζει στις μεγάλες τουριστικές πόλεις της χώρας, όπως Ρίο κ.λ.π. Αντίθετα, θα παίξει:

-Κολομβία, στο Μπέλο Οριζόντε

Ιαπωνία, στο Νατάλ

-Ακτή Ελεφαντοστού, στη Φορταλέσα

Μην νομίζει κανείς ότι το κόστος σ” αυτές τις πόλεις θα είναι «της πλάκας» καθώς μπορεί να έχουν τιμές διαβίωσης περίπου ίδιες με τις δικές μας, αλλά θα έχουν επίσης και φουλ τουριστική σεζόν λόγω του Μουντιάλ. Και από χρέωση τουριστών σε φουλ τουριστικές περιόδους στην Ελλάδα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά…

Και για όσους έχουν συνδυάσει τη Βραζιλία με το Σαμποδρόμιο και το καρναβάλι, θυμίζουμε ότι το νότιο ημισφαίριο έχει χειμώνα όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι, επομένως όχι και οι καλύτερες των συνθηκών για οφθαλμόλουτρο στην Ιπανέμα.

Τη χάσαμε την τιμή, πατριώτη

Last, but no least, τα εισιτήρια, αφού για μπάλα θα πάμε(;) στη Βραζιλία. Σ” αυτό το μέτωπο λοιπόν, τα πράγματα δεν ιδιαίτερα ρόδινα, καθώς για τη φάση των ομίλων, σήμερα, ένα εισιτήριο κοστίζει κατά μέσο όρο 290 ευρώ, συν περίπου 30 ευρώ τα έξοδα αποστολής. Για όσους είχαν κλείσει τα πρώτα διαθέσιμα εισιτήρια από τα μέσα Αυγούστου, το κόστος για ένα μαγικό χαρτάκι ήταν μόλις 70 ευρώ κατά μέσο όρο.

Ένα κατιτίς και στις ομάδες

Και οι σύλλογοι θα έχουν λαμβάνειν από τη συμμετοχή των παικτών τους στο Μουντιάλ, καθώς η FIFA έχει ορίσει αποζημίωση 2.180 ευρώ σε κάθε ομάδα για κάθε μέρα συμμετοχής ενός ποδοσφαιριστή στη διοργάνωση. Η… μίσθωση ξεκινά δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Έτσι, ο Ολυμπιακός π.χ., που μπορεί να δει μέχρι και 11 παίκτες του -από το υπάρχον δυναμικό- να συμμετέχουν στην τελική φάση (Μανιάτης, Μασάδο, Μήτρογλου, Σάμαρης, Χολέμπας, Α. Παπαδόπουλος, Μεντζανί, Σιόβας, Μανωλάς, Κάμπελ, Μπονγκ και Ολαϊτάν), μπορεί να πάρει παραπάνω από 500.000 ευρώ (2.180 *11* 24 μέρες -δύο εβδομάδες στην προετοιμασία και 10 μέρες η φάση των ομίλων-).

Και καταλαβαίνετε πως όταν φεύγουμε από τους ελληνικούς συλλόγους, τα ποσά τραβούν την ανιούσα.

tumblr_lq3zwmBNre1qasd3b

Σύντομοι αριθμοί για τη διοργάνωση:

14,5 δισ. δολάρια αναμένεται να ξοδέψει η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ για τα έργα υποδομών, γήπεδα κ.α.

3,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα για τη χώρα

Στα 1.000 δολάρια υπολογίζεται ότι θα κοστίσει ένα «καλό» (όχι όμως VIP) εισιτήριο για τον τελικό της 13ης Ιουλίου

Περίπου 500 εκατ. δολάρια θα δίνει η Adidas στη FIFA για τα αποκλειστικά δικαιώματα ένδυσης και αθλητικού υλικού της διοργάνωσης, έως το 2030

Στα 1.072 δισ. δολάρια ανήλθαν τα συνολικά έσοδα της FIFA από διαφημίσεις στο «αντί – εμπορικό» Μουντιάλ της Ν. Αφρικής, το 2010. Το ποσό αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερο, από τη στιγμή που η διοργάνωση γίνεται στη χώρα του Πελέ.

Αναμένεται να κυκλοφορήσουν 3.334.524 εκατ. εισιτήρια, με τα οποία θα παρακολουθήσουν τους αγώνες 1,1 εκατ. φιλάθλοι. Απ” αυτούς, 400.00 βραζιλιάνοι και 700.000 από το εξωτερικό.

By