Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα οφέλη του Αγωγού ΤΑP για την χώρα μας

Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση η συμφωνία για τον ΤΑP

TAP800_271113
Σχόλιο του Παναγιώτη Μίχαλου

Στρατηγικές κινήσεις της κυβέρνησης στον χώρο της διεθνούς οικονομικής διπλωματίας ενισχύουν σιωπηλά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η κύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό TRANS ADRIATIC PIPELINE (TAP) που αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία προς την ευρωπαϊκή αγορά, περνώντας από την χώρα μας. Η ανάθεση στην χώρα μας της μεταφοράς του φυσικού αέριου είναι μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης από την διεθνή οικονομική και πολιτική κοινότητα.

Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Το σχετικό νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας με την κοινοπραξία του αγωγού συζητείται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και αναμένεται να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα μας.

Πρόκειται για συνολική ιδιωτική επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, που επίκειται να δημιουργήσει 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας μεταφέροντας σταδιακά από το 2017 10 δις κυβ. μέτρα φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος της Κοινοπραξίας εκτιμώνται σε 390.000 ευρώ / έτος το διάστημα 2015- 2018 και σε 15.600.000 ευρώ / έτος το διάστημα 2019- 2042.

Η ύπαρξη του αγωγού προβάλλει θετικά πολιτικά μηνύματα για τη βαρύτητα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Το έργο συντελεί στη γεωπολιτική αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, καθώς την καθιστά σημαντικό ενεργειακό κόμβο και κέντρο ενεργειακών εξελίξεων όσον αφορά στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου αλλά και την «μετά-TAP εποχή». Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα παραλάβει αζέρικο αέριο µέσω του συγκεκριμένου αγωγού.

tap622_421

Έκτος από τα άμεσα οφέλη από ΑΞΕ, η δυνατότητα προμήθειας της ελληνικής αγοράς με φυσικό άεριο μέσω του αγωγού TAP μεταφράζεται ως μία πρόσθετη ενεργειακή πηγή και επομένως οδηγεί στην αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της.

Ο αγωγός έχει συνολικά μήκος 870 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 550 χλμ. Θα διέρχονται από την Ελλάδα, τα 205 χλμ. Από την Αλβανία, τα 110 χλμ. από την Αδριατική Θάλασσα και 5χλμ. από την Ιταλία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By