Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Τα «πάντσερ» του Λεβ κόντρα στο… πάντσερ των ΗΠΑ

Conspiracy Theory στο Ρεσίφε! Καμία σχέση με την ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ του ’97. Αυτή τη φορά οι «θεωρίες συνωμοσίας» αφορούν τον αγώνα Αμερικής-Γερμανίας ή, αν θέλετε, την κόντρα του Γιούργκεν Κλίνσμαν με… την αγάπη του, την Εθνική Γερμανίας που υπηρέτησε πιστά τόσα χρόνια.

64e988e5-5a91-44a0-92ba-43628d919749

Ο Κλίνσμαν, τεχνικός της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών, καλείται σε λίγη ώρα, στις 7, να υπερασπιστεί τη δουλειά του και να στείλει στα ύψη ένα ολόκληρο έθνος, το αμερικανικό. Πριν όμως, θα πρέπει να νικήσει τα συναισθήματά του και να παλέψει σκληρά για την επιτυχία, καθώς αντίπαλός του είναι η μεγάλη γερμανική μηχανή του –φίλου του Γιούργκεν- Γιόακιμ Λεβ.

Το σημαντικότερο: σε περίπτωση ισοπαλίας, περνούν και οι δύο. Τόσο απλά!

Γερμανοί και Αμερικανοί έχουν από 4 βαθμούς με πλεονέκτημα των πάντσερ στη διαφορά τερμάτων (6-2 έναντι 4-3) κι αν μοιραστούν τους πόντους, θα αφήσουν έξω την Πορτογαλία και τη Γκάνα που συγκρούονται στο άλλο ματς του Ζ’ ομίλου, στη Μπραζίλια.

«Ο Γιόγκι (Λεβ) κάνει τη δουλειά του. Το ίδιο και εγώ. Σκοπός μου είναι να περάσει η ομάδα στους 16 και θα κάνω τα πάντα για αυτό. Δεν υπάρχει χώρος για φιλίες μέσα στο γήπεδο», δηλώνει ο Κλίνσμαν, με τη Γερμανία πάντως να έχει το κακό προηγούμενο.

Ήταν το Μουντιάλ του ’82, όταν η ιστορία κατέγραψε τη «ντροπή της Χιχόν». Εκεί διεξήχθη ο αγώνας φαρσοκωμωδία εκείνου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τη Γερμανία να σκοράρει στο δέκατο λεπτό κι από κει και πέρα να αλλάζει… πάσες με την Αυστρία!  Μ αυτό το σκορ βλέπετε, περνούσαν στην επόμενη φάση και οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί, αφήνοντας εκτός πρόκρισης την εκπληκτική, τότε, Αλγερία…

Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σήμερα; Δύσκολο. Κι άλλωστε, πόσο εύκολο είναι να καλύψουν με νίκη τους –η Γκάνα ή, η Πορτογαλία- τη διαφορά τερμάτων; Στο -4 είναι η Πορτογαλία, στο -1 η Γκάνα που, όμως, παρουσιάζει εικόνα χάους στην ομάδα της…

Όσον αφορά την προϊστορία στη συνάντηση του Ρεσίφε, σε εννέα αγώνες η Γερμανία έχει 6 νίκες και οι ΗΠΑ τρεις. Καμία ισοπαλία σε διάστημα 21 χρόνων. Τελευταία αναμέτρηση των αντιπάλων σε φιλικό, το περσινό καλοκαίρι (νικήτρια με 4-3 η αμερικανική ομάδα).

Διαιτητής στο ντέρμπι (;) ο Ραβσάν Ιρμάτοφ από το Ουζμπεκιστάν.

Πορτογαλία-Γκάνα

Το γκολ του Βαρέλα στα τελειώματα του ματς με την Αμερική την προηγούμενη αγωνιστική, διατήρησε ζωντανή την Πορτογαλία που θα πρέπει όμως, να φθάσει σε ένα μεγάλο σκορ σε βάρος της Γκάνας, καλύπτοντας το -4 (που προήλθε από το βαρύ και… αχώνευτο 4-0 από τη Γερμανία στην πρεμιέρα του ομίλου).

Βέβαια, το σωστό θα ήταν να αναρωτιόμαστε αν οι Αφρικανοί είναι σε θέση να επικρατήσουν των Ευρωπαίων με πάνω από δύο γκολ διαφορά (ανατρέποντας το 3-4 των εις βάρος τους τερμάτων). Όμως, η κατάσταση σήμερα στο στρατόπεδο της Γκάνας δεν οδηγεί σε θετικές σκέψεις κι εκτός αυτού, πιστεύουμε ότι η παρέα του Ρονάλντο (με τον Πέπε να επιστρέφει) «χρωστάει» μια καλή εμφάνιση. Κι αυτό ανεξάρτητα από τη δήλωση του Κριστιάνο που ήταν σαν να έριξε λευκή πετσέτα: «Θα ήταν ψέμα να πούμε πως είμαστε μεγάλη ομάδα, έχουμε περιορισμούς και δεν βρισκόμαστε και στο καλύτερο επίπεδο. Δεν γίνονται θαύματα, ξέραμε πως είμαστε σε δύσκολο όμιλο…».

Κρατάμε… μικρό καλάθι και περιμένουμε την αντίδραση των Πορτογάλων κόντρα στους Γκανέζους –που είχαν εντυπωσιάσει, πάντως, στο 2-2 με τους Γερμανούς. Είπαμε όμως, τα πράγματα στην γκανέζικη αποστολή είναι πολύ άσχημα ενώ δεν υπάρχει νεώτερη πληροφορία για τις αντιδράσεις των υπολοίπων παικτών που είδαν δύο συναδέλφους τους, τον Μπόατεγκ και τον Μουντάρι, να εκδιώχνονται αλλά και να αποκλείονται ισοβίως από την Εθνική, μετά από απόφαση της γκανέζικης ομοσπονδίας.

Διαιτητής της συνάντησης έχει οριστεί ο Ναουάφ Σουκράλα από το Μπαχρέιν, ενώ οι δύο μονομάχοι δεν έχουν τεθεί αντιμέτωποι ποτέ στην ιστορία τους σε τελική φάση Μουντιάλ.

Β.Μ.

 

By