Από το 1982, υπήρξαν πέντε φορές όπου η αμερικανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να βάλει «λουκέτο»
Του Χρήστου Αλωνιστιώτη
Οικονομικός αναλυτής
Το αμερικανικό shutdown είναι η αφορμή την οποία αναζητούσαν τα μεγάλα κεφάλαια προκειμένου να τοποθετηθούν στις μετοχές σε καλύτερα επίπεδα. Σε μια αγορά η οποία αρνείται να σημειώσει πτώση, τα μεγάλα κεφάλαια αναγκάζονται είτε να τοποθετούνται συνεχώς υψηλότερα είτε να αγοράζουν κάθε μικρή πτωτική κίνηση.
Στην πρώτη περίπτωση, οι αγορές σημειώνουν συνεχώς νέα υψηλά ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι αγορές αποφεύγουν τις έντονες πτώσεις καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό. Και στις δυο περιπτώσεις έχουμε άνοδο στις αγορές.
Τις τελευταίες ημέρες αν κάποιος παρακολουθήσει τις ειδήσεις από τα μεγάλα ΜΜΕ, θα δει ότι όλα αναφέρονται στις συνέπειες ενός πιθανού shutdown. Ο τρόπος με τον οποίο τα Μέσα προβάλουν θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Επιχειρούν να πανικοβάλλουν τη μάζα που ως γνωστών φοβάται εύκολα με στόχο να οδηγήσουν τις μετοχές σε καλύτερα επίπεδα.
Τα μεγάλα κεφάλαια, αλλά και οι έξυπνα σκεπτόμενοι επενδυτές, έχουν το πλεονέκτημα να γνωρίζουν άριστα την ιστορία ανάλογων περιπτώσεων. Τα μεγάλα funds δε βλέπουν τηλεόραση και δεν διαβάζουν τον Τύπο. Αυτά είναι για τη διάβρωση της ψυχολογίας της μάζας. Τα μεγάλα funds ξέρουν ότι τώρα πρέπει να τοποθετηθούν γιατί θα ακολουθήσει νέο ράλι.
Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος σοβαρός επενδυτής ότι η Αμερική θα υποχρεωθεί σε χρεοκοπία. Αντιθέτως, η μάζα είναι πιθανό να έχει ήδη αρχίσει να αναρωτιέται αν αυτό είναι πιθανό.
Από το 1982, υπήρξαν πέντε φορές όπου η αμερικανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να βάλει «λουκέτο». Μετά την επίλυση του προβλήματος, οι αγορές σημείωσαν ράλι σε τέσσερις περιπτώσεις ενώ σε μια περίπτωση παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα από 5,0% κατά μέσο όρο.
Μήπως είναι η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όπως το έξυπνο χρήμα;