Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα προβλήματα δεν κάνουν διακοπές

Τα προβλήματα δεν κάνουν διακοπές, για αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς πήρε μαζί του στην Πύλο μερικούς ογκώδεις φακέλους για μία σειρά δύσκολων θεμάτων που έρχονται από το φθινόπωρο.

© fosphotos.com | Menelaos Myrillas
© fosphotos.com | Menelaos Myrillas

«Με τη βοήθεια του Θεού θα ξεπεράσουμε την κρίση» είναι μία φράση που έχει πει πολλές φορές δημοσίως ο πρωθυπουργός. Το Δεκαπενταύγουστο ο κ.Σαμαράς βρέθηκε οικογενειακώς στην Πύλο, όπου παρακολούθησε τη λειτουργία στον ιερό ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Δεν έκανε δηλώσεις όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας που επικαλέστηκε τη Μεγαλόχαρη για να ανακουφιστούν από τα βάρη οι Έλληνες, όμως το βέβαιον είναι πως το μυαλό του ήταν στα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης πίσω στην Αθήνα.

Οι δύο κυριότερες ανοιχτές πληγές για την κυβερνητική συνοχή παραμένουν απολύσεις, διαθεσιμότητα και πλειστηρισμοί. Γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές, που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στις περιφέρειες τους και δέχονται τα παράπονα των ψηφοφόρων, έχουν διαμηνύσει σαφώς στις κομματικές ηγεσίες ότι στη Βουλή δεν περνάνε ούτε νέα οριζόντια μέτρα, ούτε άρση του παγώματος πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Για το θέμα των απολύσεων- διαθεσιμότητας, ο κ.Σαμαράς έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε όλους τους υπουργούς ότι τα στενά χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν παλινδρομίες και ότι οι σχετικές ενέργειες πρέπει να έχουν γίνει εγκαίρως ώστε να μην επαναληφθεί το έργο του Ιουλίου. Αλλά ακόμη και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα αυτή τη φορά, κυβέρνηση και βουλευτές θα έρθουν αντιμέτωποι με το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πια έχει ανοίξει για τα καλά η πόρτα των απολύσεων στο δημόσιο.
 Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πείσει τους δανειστές να συμπεριληφθούν στο στόχο των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014 αποχωρήσεις εργαζομένων στο δημόσιο που θα προκύψουν έτσι κι αλλιώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπως οικειοθελείς αποχωρήσεις που σχετίζονται με τη μείωση του δημοσίου, όσοι από τους 6.000 συμβασιούχους που παραμένουν στη θέση τους μετά τη λήξη των συμβάσεων τους με προσωρινές διαταγές αποχωρήσουν οριστικά με την επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων τους μέχρι τέλος Νοεμβρίου, καθώς και η μείωση θέσεων από συγχωνεύσεις υπό αποκρατικοποίηση οργανισμών. Έτσι δε θα χρειαστεί να αναζητηθούν νέες Ιφιγένειες του δημοσίου προς σφαγή.
Προκειμένου η κυβέρνηση να είναι σε ικανή διαπραγματευτική θέση ώστε να μην πάει σε νέες οριζόντιες αποφάσεις, αλλά και να ζητήσει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, πρέπει να έχει φανεί συνεπής στο θέμα της κινητικότητας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Σαμαράς έχει ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη  να μεριμνήσει ώστε πριν το Σεπτέμβριο οι δήμαρχοι να έχουν κάνει οι ίδιοι την αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η διαδημοτική κινητικότητα, με την «απειλή» ότι διαφορετικά οι αποφάσεις θα ληφθούν κεντρικά από το υπουργείο , από το υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να προχωρήσει στο ίδιο διάστημα η κινητικότητα και στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν στείλει μέσα στον Αύγουστο τη λίστα των εργαζομένων στα υπουργεία τους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
Εν τω μεταξύ πρέπει να ξεκαθαρίσει και το θέμα της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών που κινδυνεύει να εξελιχθεί στο μοιραίο για την κυβέρνηση. Ο κ.Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον κ.Βενιζέλο πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η τελική στάση της κυβέρνησης. Κάθε υποχώρηση όμως από την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπου μάλιστα γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές με επικεφαλείς τους Νικήτα Κακλαμάνη και Πάρι Κουκουλόπουλο έχουν συγκροτήσει ένα γαλαζοπράσινο μέτωπο πίεσης για παράταση του σημερινού καθεστώτος προστασίας, ενώ από γαλάζιους διαμορφώνεται και η «γραμμή» πως δεν είναι αναγκαία η άρση για να βρεθεί τρόπος να εξαιρεθούν από την προστασία οι έχοντες που εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα ρύθμιση.
Την ώρα πάντως που εξακολουθεί να κυριαρχεί αυτή η συζήτηση έρχονται αυγουστιάτικες… ΦΑΠες  και χαρακτηριστικό της φοροκαταιγίδας που έρχεται ήταν το σχόλιο του προέδρου των ιδιοκτητών ακινήτων Στράτου Παραδιά την Παρασκευή στον Ant1, όπου επισήμανε ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τέσσερις φορές για το ίδιο ακίνητο.
Η υπερφορολόγηση αντί για αύξηση των εσόδων έχει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα, για αυτό και βασική προτεραιότητα του κ.Σαμαρά είναι να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός θέλει μία μεγάλη επιτυχία όχι μόνο για επικοινωνιακούς αλλά και για πραγματικούς λόγους, καθώς υπενθυμίζεται ότι μνημονιακός στόχος είναι να καλυφθούν 2,6 δισ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις τα οποία θα διατεθούν για την ελάφρυνση του χρέους το 2013.  Μέχρι το τέλος του χρόνου λοιπόν θα πρέπει να έχουν προχωρήσει ΕΥΑΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ ενδέχεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, προτεραιότητα του κ.Σαμαρά είναι επίσης να ανοίξει πάλι η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή όμως βρίσκεται στην Αθήνα η Black Rock για την αξιολόγηση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα ολοκληρωθεί τέλη Σεπτεμβρίου. Επομένως η προθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δοθεί ρευστότητα 1 δισ μέχρι τέλος του έτους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του αναπτυξιακού ταμείου (στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα με 350 εκ, η Γερμανία με 100 εκ, ενώ  αναζητούνται συμμέτοχες είτε μέσω κρατικών θεσμών ανάλογων της KfW ενδεικτικά από τη Γαλλία είτε μέσω ιδρυμάτων και ομογενειακών πρωτοβουλιών) και μέσω του κοινού fund δυο δισ. με το Κατάρ.
Έ
(Visited 1 times, 1 visits today)
By