Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα σκάνδαλα «ρίχνουν» την τουρκική λίρα

Απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά την παραίτηση των τριών υπουργών

Turkish_Lira600

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου αξιών Κωνσταντινούπολης σημείωνε πτώση 3% μετά την παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς και την δήλωσε του ενός ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η λίρα υποχωρούσε στο 2,0855:1 έναντι του δολαρίου στις 14:21 (ώρα Ελλάδας), από 2,0650:1 νωρίτερα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Ερντογάν Μπαϊρακτάρ κάλεσε στις δηλώσεις του με τις οποίες έκανε γνωστό ότι παραιτείται από την κυβέρνηση και από την έδρα του στη βουλή της Τουρκίας τον πρωθυπουργό Ερντογάν να παραιτηθεί και εκείνος.

«Για χάρη της ευημερίας αυτού του έθνους και της χώρας, πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα όφειλε να παραιτηθεί», είπε ο Μπαϊρακτάρ, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν είχε δηλώσει πως παραιτείται διότι θέλει «να συμβάλει να έλθει στο φως η αλήθεια και να αποτραπεί αυτή η αποκρουστική συνωμοσία, που πλήττει το παιδί μου και τους στενούς μου συναδέλφων μεταξύ άλλων». Το τρίτο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που παραιτήθηκε, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, αποκάλεσε τις συλλήψεις της 17ης Δεκεμβρίου μια «βρόμικη σκευωρία εναντίον της κυβέρνησής μας, του κόμματός μας και της χώρας μας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By