Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα φαινόμενα αδιαφάνειας στο επίκεντρο της συνάντησης Γκίκα-Σούρλα

«Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα»

giorgos-sourlas

Συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών  Γκίκα Χαρδούβελη και του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα της αντιμετώπισης της νοθείας των καυσίμων, την φοροδιαφυγή μέσω των offshore εταιρειών, καθώς και στα «κόκκινα» δάνεια.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, με ταχύτερους ρυθμούς, για την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας παντού», είπε ο κ. Σούρλας έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Χαρδούβελη.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις και τα μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα, άρχισαν ήδη να αποδίδουν, ωστόσο επισημαίνεται ότι «αν τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί εγκαίρως, όπως θα έπρεπε, δεν θα είχαμε απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή πάνω από 25 δισ. στις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Υπογραμμίζεται πως θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, διακίνησης και ποιότητας των καυσίμων και ιδίως στα διυλιστήρια, στα οποία το μέτρο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη από πενταετίας.

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των offshore εταιρειών και η φοροαποφυγή που επιτυγχάνεται μέσω των εταιρειών αυτών, με τον κ. Σούρλα να προτείνει να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες, ώστε να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση.

Τέλος όσον αφορά στο θέμα των επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής, ύψους 42 δισ. ευρώ, ο κ. Σούρλας επισήμανε ότι είναι απαίτηση των πολιτών να ελεγχθούν ποια από αυτά χορηγήθηκαν χωρίς ή με ανεπαρκείς εγγυήσεις, ποιοι τα χορήγησαν και ποιοι τα πήραν, προκειμένου να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Αρχές, σε ποια οικονομική και κοινωνική κατάσταση βρίσκονταν τότε οι εμπλεκόμενοι και σε ποια σήμερα.

By