Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα 20 λεπτά που θα κρίνουν το μέλλον του Ερντογάν

Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να πιστοσποιηθεί η αυθεντικότητα του ηχητικού ντοκουμέντου από τη συνομιλία Ερντογάν με τον γιο του

Turkish PM Erdogan addresses media in Ankara

Μόνο είκοσι λεπτά χρειάζονται οι ειδικοί για να ρίξουν φως στην ηχητική κασέτα που «καίει» τον Ταγίπ Ερντογάν, αν και ο ίδιος επιμένει ότι πρόκειται για προϊόν μοντάζ, πίσω από το οποίο κρύβεται ο εχθρός του και πνευματικός ηγέτης, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Για να διαπιστώσουν την αυθεντικότητα των ηχητικών ντοκουμέντων σύμφωνα με τα οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να συμβουλεύει τον κανακάρη του να ξεφορτωθεί με διακριτικότητα μαύρο χρήμα, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, οι επιστήμονες δεν χρειάζονται ούτε μισή ώρα, υποστηρίζει ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ειρήνη και Δημοκρατία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. Το σκάνδαλο των μαζικών υποκλοπών, στις οποίες φέρονται να έχουν πέσει θύματα επτά χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους και ο Ερντογάν, έχει προκαλέσει σάλο στη γείτονα με τους πολίτες της χώρας να ξεχύνονται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης αλλά και και σε άλλες πόλεις ζητώντας την άμεση παραίτηση του τούρκου πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου υποστηρίζει πως, «η συνομιλία είναι αληθινή όσο αληθινό είναι το όρος Αραράτ».

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, ο γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινοπούπολης, Σαλίογλου, έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν την έναρξη της έρευνας που θα ρίξει φως στην υπόθεση που συγκλονίζει την Τουρκία τρίζοντας επικίνδυνα την καρέκλα του Ερντογάν.

«Η αυθεντικότητα της ηχητικής κασέτας όπου ο Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί με τον γιο του Μπιλάλ μπορεί μέσα σε είκοσι λεπτά να ταυτοποιηθεί από την επιστημονικές αρχές της Τουρκίας», σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ειρήνη και Δημοκρατία», Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

«To Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας είναι ακριβώς δίπλα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός και ο γιος του θα μπορούσαν απλά να δώσουν δείγμα της φωνής τους και μέσα σε είκοσι λεπτά, οι ειδικοί θα μπορούσαν να διαπιστώσουν αν πράγματι πρόκειται για τις δικές τους φωνές ή όχι», δήλωσε ο Ντεμιρτάς απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του.

«Και αν δεν εμπιστεύονται το συμβούλιο αυτό, υπάρχουν ανεξάρτητα εργαστήρια στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», τόνισε.

Περισσότερες ειδήσεις από την αναταραχή στην Τουρκία

By