Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα 20 πιο παράξενα επαγγέλματα του μέλλοντος

Πως θα σας φαινόταν μια καριέρα ως επικεφαλής γραφείου τελετών ψηφιακών προφίλ;

Πριν από μια δεκαετία πριν δεν θα μπορούσαμε ούτε καν να φανταστούμε τα επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα. Θέσεις όπως «διαχειριστής μέσων κοινωνικής δικτύωσης», μηχανικός υπηρεσιών δικτύου (cloud services engineer) ήταν ανήκουστες.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, αυτό που σήμερα φαντάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μπορεί πράγματι να είναι πραγματικότητα στην αγορά εργασίας του μέλλοντος.

Οπως υποστηρίζει και ο γνωστός μελλοντολόγος Thomas Frey, «το 60% των επαγγελμάτων του μέλλοντος δεν έχει καν επινοηθεί».

Η συμβουλευτική εταιρεία Sparks & Honey, παρουσίασε πρόσφατα 20 επαγγέλματα που θεωρεί ότι θα δημιουργηθούν τα προσεχή χρόνια και θα έχουν μεγάλη ζήτηση.

«Οι επαγγελματικές καριέρες είναι πλέον περίπλοκες, κατακερματισμένες, εξειδικευμένες, συνεργατικές και εξελίσσονται διαρκώς» τονίζει η Sparks & Honey, στην παρουσίασή της. «Πλέον θα είναι σύνηθες φαινόμενο η εργασιακά μας ζωή να είναι ένα ψηφιδωτό από μικρο-καριέρες».

Αν λοιπόν είστε σε ηλικία σπουδών ή σκοπεύεται να αλλάξετε επαγγελματικό προσανατολισμό ορίστε ορισμένα πεδία που πρόκειται να ανθίσουν μέσα στα επόμενα χρόνια:

1. Σύμβουλος παραγωγικότητας

sn1

Με την παραγωγικότητα και το να κάνει κανείς τη διαφορά να είναι το ζητούμενο, σε συνδυασμό νέες τεχνολογίες μέτρησης των παραπάνω, οι άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια για να προσαρμόσουν τη ζωή τους προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Υπηρεσίες που θα συνδυάζουν την εργονομία, την ευημερία, την καλύτερη διαχείριση του χρόνου και τις επαγγελματικές συμβουλές.

2. Προσωπικός ψηφιακός επιμελητής

sn2

 

Ένας ειδικός που σας προτείνει και συντηρεί την προσωπική σας συλλογή από εφαρμογές, λογισμικό, harware και πηγές πληροφόρησης. Μια συλλογή ταιριαστή στην προσωπικότητα και την καριέρα σας.

3. Μικροβιολογικός ισορροπιστής

sn3

 

Εκπαιδευμένος επαγγελματίας ο οποίος ασχολείται με τη σύνθεση και το μικροβιολογικό σχηματισμό του περιβάλλοντος ενός ατόμου και παράλληλα παρέχει συμβουλές για ένα ισορροπημένο οικοσύστημα που προσφέρει καλύτερη υγεία.

4. Εταιρικός αποδιοργανωτής

sn4

 

Ειδικός ο οποίος ανακατεύει την ιεραρχία σε μια επιχείρηση με σκοπό να δημιουργήσει την κλίμα που επικρατεί σε start-ups ή οργανωμένο χάος.

5. Εκπαιδευτής περιέργειας

sn5

 

Προσωπικός σύμβουλος ο οποίος προσφέρει έμπνευση και περιεχόμενο που εξάπτει την περιέργεια αλλά επίσης διδάσκει την τέχνη της ανακάλυψης νέων πραγμάτων.

6. Επενδυτές εναλλακτικών νομισμάτων

sn6

 

Με το bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα να κερδίζουν έδαφος ανοίγει ο δρόμος για εναλλακτικές νομισματικές κερδοσκοπικές συναλλαγές με βάση τις ισοτιμίες τους και δημιουργούνται νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

7. Αγρότες πόλεων

sn7

 

Ειδικοί σε θέματα καλλιέργειας που επικεντρώνονται σε μικρής κλίμακας κήπους και μποστάνια που βρίσκονται σε ασυνήθιστα αστικά σημεία.

 

8.  Τεχνίτης εκτυπώσεων

sn8

 

Κάτι σαν τον μάστορα της γειτονιάς για όλες τις δουλειές ο οποίος όμως διαθέτει τα κατάλληλα υλικά και είναι εξειδικευμένος στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις και μπορεί να σας βοηθήσει με τις μικρο-κατασκευαστικές σας ανάγκες με μια επίσκεψη στο σπίτι σας.

9. Διαχειριστικής ψηφιακού θανάτου 

sn9

 

Ειδικός που αναλαμβάνει να δημιουργήσει, να διαχειριστεί ή να διαγράψει περιεχόμενο από το/τα on-line προφίλ κάποιου, μετά θάνατον.

10. Υπεύθυνος αρχειοθέτησης ζωής

sn10

Στην εποχή της πλήρους αρχειοθετημένης ζωής, θα υπάρχει ανάγκη για τους ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης να οργανώσουν με έναν τρόπο που βγάζει νόημα, τον όγκο του προσωπικού περιεχομένου κάθε ατόμου και να βρουν με ποιους τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί και να φανεί χρήσιμο το αρχείο μιας ολόκληρης ανθρώπινης ζωής.

11. Θεραπευτής του εθισμού από το internet

 sn11

Σύμβουλος που εξειδικεύεται στο να βοηθάει ανθρώπους να «ξεκολάνε» από το ψηφιακό περιβάλλον των ηλεκτρονικών συσκευών και του internet, δημιουργώντας ζώνες αναλογικής ζωής.

12. Ειδικός στην συγκέντρωση χρημάτων από το πλήθος (crowd-founding) 

sn12

 

Ειδικός σε sites όπως είναι για παράδειγμα το Kickstarter και το Indigogo, που αντιλαμβάνεται  πώς να προωθήσει ένα project και να συγκεντρώσει χρηματοδότηση από τον απλό κόσμο.

13. Καθοδηγητής δεξιοτήτων

sn13

 

Οπως ένας οικονομικός σύμβουλος, έτσι και αυτός ο επαγγελματίας θα βοηθάει τους πελάτες του να αναπτύξουν και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για θέσεις εργασίας που είναι μοναδικές στο είδος τους ή δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος.

14. Προσωπικός γυμναστής – αναλυτής

sn14

 

Πρόκειται για έναν προσωπικό «προπονητή» που δεν περιορίζεται στο να προτείνει ή να δημιουργεί δίαιτες αλλά αναλύει την καθημερινή ρουτίνα ενός ατόμου προκειμένου να το βοηθήσει να κάνει τις βέλτιστες επιλογές για τον ευατο του και την υγεία του.

15. Συλλέκτης εμπειριών… αν” αυτού

sn15

 

Το άτομο που συλλέγει μοναδικές εμπειρίες (μέσω εξαρτημάτων όπως είναι για παράδειγμα τα γυαλιά της Google), οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από εξευρευνητές… του καναπέ.

16. Εναλλακτικός σχολικός σύμβουλος

sn16

Πρόκειται για έναν επαγγελματία ο οποίος ενθαρρύνει τους μαθητές να πειραματιστούν με την αληθινή ζωή αντί να επιδιώκουν να ακολουθήσουν τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά μονοπάτια.

17. Σύμβουλος προσωπικών δεδομένων

sn17

Σύμβουλος που αποκαλύπτει τα ευάλωτα σημεία στην προσωπική, φυσική και διαδικτυακή ασφάλεια ενός ατόμου.

18. Σκηνοθέτης τηλε-συνομιλιών

sn18

Επαγγελματικοί σύμβουλοι που προετοιμάζουν και βοηθούν άτομα να πιάσουν δουλειά μέσω διαδικτυακών επαγγελματικών συνεντεύξεων εξ αποστάσεων (π.χ. μέσω skype), βελτιώνοντας την εμφάνιση του πελάτη τους και τις επικοινωνιακές του ικανότητες.

19. Ατζέντης meme (ιδέα, σύμβολο ή εικόνα που μεταδίδεται γρήγορα μέσω του διαδικτύου)

sn19

Δουλειά παρόμοια με αυτή ενός ατζέντη διασημοτήτων, ο ατζέντης meme αντιπροσωπεύει και μεγιστοποιεί την αξία τις προσωπικότητας ή της πνευματικής ιδιοκτησίας που χρησιμοποιείται σε ένα meme.

20. Οδηγοί μη επανδρωμένων οχημάτων

 

sn20

 

Η ζήτηση για μη επανδρωμένα οχήματα επεκτείνεται και εκτός στρατού αυξάνοντας έτσι την ανάγκη για πεπειραμένους οδηγούς που έχουν εμπειρία από πόλεις.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By