Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τα 2+1 επικοινωνιακά «Βατερλό»…

…της Ελληνικής Κυβέρνησης

maximou-shadow

Του Αντώνη Τάντουλου

Σε δυο συν ένα επικοινωνιακού τύπου «Βατερλό» έχει υποπέσει η Ελληνική Κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και εν μέσω συγκύριας που μόνο ευνοϊκή δεν είναι για την χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα τελευταία «μηνύματα» που καταφθάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την απέναντι πλευρά του ωκεανού.

Το πρώτο έχει να κάνει με το «κούρεμα» των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα από την τρόικα μόλις στα 100 εκατ. ευρώ και στα όρια του λογιστικού λάθους, από τα 3 δισ. ευρώ που υποστήριζε εξ αρχής το οικονομικό επιτελείο. Υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τους αστερίσκους του «μαθηματικού τύπου» βάση του οποίου κατέληγε στο τόσο αισιόδοξο συμπέρασμα.

Το δεύτερο αφορά την τελευταία εξέλιξη σχετικά με τις ποινικές διώξεις μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, υπό την οπτική γωνία που προβλήθηκαν κατά τις επισκέψεις του κ. Ε. Βενιζέλου και του ίδιου του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ως δείγμα της αποφασιστικότητας από την πλευρά μας.

Για να επέλθει στην συνέχεια η «ψυχρολουσία», μια και η δικαιοσύνη αποφάσισε πως τα στοιχεία δεν επιβάλουν προφυλακίσεις για όλους τους εμπλεκόμενους.

Το συγκεκριμένο θέμα κρίνεται ως εξαιρετικά σοβαρό και ενδεχομένως να δημιουργήσει πολλαπλά «απόνερα» στις διεθνείς μας σχέσεις και στις… τραπεζικές, μια και κατά την πληροφόρηση φέρεται να εμπλέκεται σε κάποιο βαθμό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διότι ναι μεν το κατηγορητήριο δεν απαλλάσσει αλλά εξαίρει της προφυλάκισης κατηγορουμένους, όμως ο τρόπος που παρουσιαζόταν ως σήμερα το πρωί στο εξωτερικό η υπόθεση, χαρακτηρίζεται ήδη ως υπερβολικός όσο και βιαστικός, ενώ δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στους ξένους για το κατά πόσο «δεμένες» είναι οι κατηγορίες.

Το τρίτο επικοινωνιακό «στραβοπάτημα» δεν είναι ευρύτερα ορατό, έχει ωστόσο ανάλογο ειδικό βάρος με τα δυο προηγούμενα και αφορά την αιφνιδιαστική υποβάθμιση του Δήμου Αθηναίων από την Moody’s στην κατηγορία «C» από «Caa3», δηλαδή πλήρης χρεοκοπία.

Γιατί «στραβοπάτημα»; Διότι τις προηγούμενες ημέρες και μετά την συνάντηση του κλιμακίου της Moody’s με τον κ. Γ. Στουρνάρα έχει καλλιεργηθεί στην αγορά η αίσθηση πως επίκειται αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης από την στιγμή που παρουσιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα.

Πως τώρα η Moody’ σκοπεύει να αναβαθμίσει την Ελληνική οικονομία όταν χαρακτηρίζει πλήρως χρεοκοπημένο ένα εκ των βασικών συντελεστών του οικονομικού κύκλου της χώρας, του Δήμου Αθηναίων, είναι ένα ερώτημα που ενδεχομένως να συζητηθεί και να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στην περίπτωση βέβαια που επιβεβαιωθεί η πληροφόρηση περί βελτίωσης της βαθμολογίας μας…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By