Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα Angry Birds μας «μαρτυρούν» στην NSA

Μπορούν να συλλέξουν στοιχεία για την τοποθεσία του κάθε χρήστη, την πολιτική του θέση ή και τον σεξουαλικό προσανατολισμό

angry-birds

Έγγραφα από τον «φάκελο Σνόουντεν» επικαλούνται ο Guardian και οι New York Times, υποστηρίζοντας πως η NSA και η βρετανική GCHQ διαθέτουν πρόγραμμα που τους δίνει τη δυνατότητα να συλλέγουν μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων αξιοποιώντας τα κενά σε καθημερινές εφαρμογές για smartphone. Ακόμη και στις πιο αθώες.

Μ” αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει και σε έγγραφό της η GCHQ, οι υπηρεσίες μπορούν να συλλέξουν στοιχεία για την τοποθεσία του κάθε χρήστη, την πολιτική του θέση ή και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, παρόλο που η έκταση του προγράμματος δεν είναι ξεκάθαρη. 

Οι εφαρμογές που αναφέρονται αφορούν από καθημερινής χρήσης εφαρμογές πλοήγησης μέχρι δημοφιλή παιχνίδια όπως το Angry Birds. Βέβαια, το κατά πόσο αξιοποιούνται πρακτικά αυτές οι δυνατότητες δεν είναι πολύ σαφές μέσα στα έγγραφα, αλλά φαίνεται πως οι αναλυτές των δύο υπηρεσιών θεωρούν τις εφαρμογές «χρυσωρυχείο». Αρκετά έγγραφα που επικαλούνται οι δύο εφημερίδες περιγράφουν τις προσπάθειες των δύο υπηρεσιών να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που «διακινούνται» μέσω των εφαρμογών. Μάλιστα, ένα από τα έγγραφα -στο οποίο υπάρχει χειρόγραφο σχέδιο μίας νεράιδας που εμφανίζει χαρτιά πάνω σε ένα τραπέζι με την επιγραφή «αφήστε εδώ τα διερχόμενα» – υποδεικνύει πως η διαδικασία θεωρείται αρκετά εύκολη.

Τι απαντούν NSA και GCHQ 

Σε αντίδρασή της στα δημοσιεύματα, η NSA αναφέρει ότι «δεν αληθεύει ότι η συλλογή πληροφοριών επικεντρώνεται στα smartphone ή στις δραστηριότητες καθημερινών Αμερικανών στα κοινωνικά δίκτυα» λέγοντας ότι «συλλέγει μόνο τα στοιχεία για τα οποία ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο πλαίσιο θεμιτών σκοπών συλλογής πληροφοριών από το εξωτερικό και αντικατασκοπείας, ανεξαρτήτως των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιεί ο στόχος».

Η GCHQ από την άλλη, περιορίζεται στο να αναφέρει ότι η δραστηριότητά της είναι «νόμιμη, απαραίτητη και με αναλογικότητα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By