Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα reports ενός οικονομικού δολοφόνου

Η Goldman Sachs έχει συνδέσει το όνομα της με τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά παιχνίδια παγκοσμίως | Ποιες είναι οι επενδυτικές της συμβουλές;

Του Αντώνη Τάντουλου

goldman_sachsΌταν ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος παίκτης των χρηματιστηρίων, λέει πως έχει έρθει η ώρα για τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές, προφανώς οι αγορές λαμβάνουν την σύσταση πολύ σοβαρά υπόψη τους.

Πόσο μάλλον όταν ο εν λόγω παίκτης είναι η Goldman Sachs γνωστή και ως «η τράπεζα», η οποία συν τοις άλλοις έχει συνδέσει το όνομα της με τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά παιχνίδια παγκοσμίως και έχει κατηγορηθεί κατ’ επανάληψη ακόμη και ως «οικονομικός δολοφόνος».

Είναι όμως παράλληλα και μεγαλομέτοχος της FED με 30%, διαθέτοντας ταυτόχρονα γραμμή χρηματοδότησης από ίδια την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, της τάξεως των 50 δις. δολαρίων (στην περίπτωση που τα χρειαστεί…).  Η Goldman Sachs λοιπόν στο τελευταίο της report εκτιμά πως η ύφεση στην ΕΕ ολοκληρώνει τον κύκλο της και βλέπει σαφή δείγματα για έξοδο από το τέλμα. Και τούτο όταν σύσσωμοι οι διεθνείς οργανισμοί, οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι ίδιες οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών συμφωνούν πως για την ζώνη του ευρώ το φως στο τούνελ είναι ακόμη εξαιρετικά αμυδρό.

Αυτή είναι άλλωστε και η αιτία της σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Γερμανική οικονομική νοοτροπία.  Για τους λόγους που εντοπίζει αυτό πάντως, το «επενδυτικό σπίτι» έχει διπλασιάσει τις overweight θέσεις του στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το 4% στο 8% κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως έχει ήδη αγοράσει μετοχές.  Και εδώ τελειώνει η ανάλυση και αρχίζει το παρασκήνιο μια και οι επαγγελματίες επενδυτές πολύ απλά γνωρίζουν πως τέτοιου είδους συστάσεις πρέπει να τις αντιμετωπίζουν εκ του πονηρού για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτος και κυριότερος διότι η G.S. φέρεται να έχει προχωρήσει σε αγορές μετοχών εγκαίρως και άρα υπό μια έννοια «μιλά εκ του ασφαλούς», παράμετρος που για το χρηματιστηριακό παιχνίδι έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία. Δεύτερον γιατί οι πάντες γνωρίζουν πως οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι έχουν «συλληφθεί κατ’ επανάληψη» να λένε άλλα σε μια έκθεση συγκεκριμένης ημερομηνίας και άλλα σε άλλη έκθεση της ίδιας χρονικής περιόδου.

Ακούγεται μάλιστα πως η Goldman Sachs εκδίδει συνήθως ούτε μια ούτε δυο αλλά πέντε εκθέσεις για το ίδιο θέμα με την πλέον διαβαθμισμένη (απόρρητη) να φτάνει σε λίγα χέρια, αυτά δηλαδή που καθορίζουν την πορεία των αγορών έχοντας στην διάθεσή τους τεράστια ρευστότητα. Και μάλλον είναι περιττό να αναλυθεί πως όταν μιλάμε για δισεκατομμύρια κανείς δεν πρόκειται να σου «ανοίξει τα μάτια» προκειμένου να αξιοποιήσεις εσύ την ευκαιρία νωρίτερα από τον ίδιο. Τόσο απλά…

Τις θέσεις της στις ευρωπαϊκές μετοχές αυξάνει ηGoldman Sachs, η οποία προβλέπει το τέλος της ύφεσης στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος διπλασίασε τις overweight θέσεις του στις ευρωπαϊκές αγορές από 4%…στο 8%.

Η ευρωπαϊκή οικονομία δίνει τώρα κάποιες ενδείξεις βελτίωσης, μετά από πολλά χρόνια στον βάλτο, σύμφωνα με τον ο Eddie Perkin, επικεφαλής επενδύσεων της Goldman Sachs Asset Management για τα διεθνή χρηματιστήρια. Ο Peklin εκτιμά πως η ευρωπαϊκή ύφεση πλησιάζει στο τέλος της και πως στην περιοχή θα υπάρξουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By