Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τελεσίγραφο ΕΚΤ: Συμφωνήστε με τρόικα για να συνεχιστεί η ρευστότητα

Μέχρι τις 25 Μαρτίου θα παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

EUROPEAN UNION
EUROPEAN UNION

Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  στην Κύπρο να συμφωνήσει με τη τρόικα, καθώς μέχρι τότε θα παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί έως τη Δευτέρα 25 Μαρτίου σε ισχύ το πρόγραμμα παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις κυπριακές τράπεζες και ύστερα θα η συνέχισή του θα συνεχιστεί εφόσον εφαρμοστεί κάποιο πρόγραμμα των ΕΕ/ΔΝΤ που θα διασφαλίσει την φερεγγυότητα των εμπλεκομένων τραπεζών.

 

 

Εξάλλου, αμέσως μετά την απόφαση της ψηφοφορίας στην Κύπρο την Τρίτη, η ΕΚΤ, εξέδωσε μία αινιγματική ανακοίνωση. Φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή της να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα του νησιού, αλλά με κανόνες, οι οποίοι, όπως εμμέσως τονίζει, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Η ευρωτράπεζα έχει κανόνες. Απαγορεύεται να χρηματοδοτεί τράπεζες που δεν είναι φερέγγυες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διαθέσει ρευστότητα μόνο σε φερέγγυες τράπεζες, δήλωσε χθες ο J. Asmussen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, στον απόηχο της απόρριψης της συμφωνίας του Eurogroup από την κυπριακή βουλή.

Η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών θα βρεθεί σε κίνδυνο αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την κυπριακή διάσωση, τόνισε ο κ. Asmussen, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν έχει ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της Κύπρου.

 

 

 

 

By