Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τελεσίγραφο στη Ρωσία για τους ουκρανούς «ομήρους»

Η Ουκρανία σχεδιάζει τη στρατιωτική εκκένωση της Κριμαίας

crimea600_030314iv
Το Κίεβο έδωσε απόψε διορία τριών ωρών στις Αρχές της Κριμαίας προκειμένου να απελευθερώσουν τον αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ, μετά την κατάληψη του ναύσταθμου της Σεβαστούπολης από φιλορώσους πολιτοφύλακες, νωρίτερα σήμερα.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απέστειλε τελεσίγραφο στις κριμαϊκές αρχές καλώντας τις να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και «όλους τους άλλους ομήρους».

«Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε στις αυτοανακηρυχθείσες αρχές της Κριμαίας διορία τριών ωρών για να απελευθερώσουν τους ομήρους» απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων ακτιβιστών και πολιτοφυλάκων οι οποίοι υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν στη θέση της την ουκρανική.

Από το πρωί της Τετάρτης κυματίζουν τρεις ρωσικές σημαίες σε μία από τις εισόδους του αρχηγείου του ουκρανικού Ναυτικού στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, γεγονός που μαρτυρά ότι τουλάχιστον μερικές από τις βάσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είναι πλέον υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Ναυτικού Σέργκι Μπογκντάνοφ ανακοίνωσε ότι 200 φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν το αρχηγείο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη.

Ο αντιναύαρχος Σεργκέι Γκαϊντούκ, διοικητής του ναυστάθμου, συνελήφθη και το βράδυ της Τετάρτης το Κίεβο έδωσε διορία τριών ωρών στις αρχές της Κριμαίας προκειμένου να τον απελευθερώσουν.

ukrainian-soldiers770

Το Κίεβο σχεδιάζει την εκκένωση των στρατιωτών και των οικογενειών τους

Η Ουκρανία σχεδιάζει να αποσύρει τους στρατιώτες της και τις οικογένειές τους από την Κριμαία, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφάλειας και Αμυνας στο Κίεβο, οπως μετέδωσε το BBC.

«Καταρτίζουμε ένα σχέδιο που θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο να αποσύρουμε τους στρατιώτες, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στην Κριμαία, έτσι ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στην ενδοχώρα», είπε ο Αντριου Παρουμπίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προωθούνται ρυθμίσεις για την έκδοση θεωρήσεων (βίζα) για τους ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, φιλορωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει τουλάχιστον δύο ναυτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγείων του ουκρανικού ναυτικού στην Κριμαία.

Το πρωί της Τετάρτης, πάντως, ο υπουργός Aμυνας της Ουκρανίας Ιχόρ Τενιούχ είχε διαμηνύσει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν από την Κριμαία, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία.

 

By