Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τελικά μας ψεκάζουν… αλλά με λάθος τρόπο!

 Με προϊόντα κινέζικης προέλευσης αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το φαινόμενο των κουνουπιών. Φόβοι για μετάδοση ασθενειών.

elonosiaΟι ψεκασμοί με χαμηλής ποιότητας προϊόντα κινέζικης προέλευσης, λόγω λιτότητας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης κρουσμάτων ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, καταδεικνύονται ως βασική παράμετρος αύξησης του φαινομένου επανεμφάνισης ασθενειών στη χώρα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ThePaper, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεση που θα δημοσιεύσει τις προσεχείς εβδομάδες, θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σε εκτενή ανάλυση του Reuters, σχετικά με την επανεμφάνιση ασθενειών που προέρχονται από τα κουνούπια και τη σύνδεσή τους με την κρίση, αναφέρεται ότι «τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για την Ελλάδα, καθώς η εξαντλημένη και υπερχρεωμένη χώρα έχει μια νέα απειλή να αντιμετωπίσει: τις ασθένειες που προκαλούνται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών». Είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τροπικές ασθένειες όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου,ο πυρετός Chikungunya και ο δάγγειος πυρετός επωφελούνται από την αλλαγή κλίματος και την άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ευρώπης και ειδικά στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει, οι προϋπολογισμοί λιτότητας, το σύστημα υγείας που καταρρέει, οι πολιτικές διαμάχες και η αυξανόμενη ξενοφοβία να συνωμοτούν, ώστε τα μέτρα ελέγχου των νοσημάτων να είναι ανεπαρκή, τα κουνούπια «ανταποδίδουν τα τσιμπήματα».

Ήδη, η ελονοσία, μια ασθένεια που είχε εξαλειφθεί από την Ελλάδα από το 1974, δεν επιστρέφει απλά με τους επισκέπτες και τους μετανάστες – όπως συμβαίνει περιστασιακά στην υπόλοιπη Ευρώπη- αλλά μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός των ελληνικών συνόρων.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, επισημαίνει ότι η επιστροφή των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι κυρίως μια υπόθεση μετανάστευσης και όχι υγείας. «Έχουμε πολλούς μετανάστες από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία, όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι οποίοι διασκορπίζονται σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου ο κίνδυνος είναι υψηλός διότι έχουμε τους φορείς» τονίζει.

Σημείο των καιρών για την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με το Reuters, η επικέντρωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θεωρεί πως για μία ευρωπαϊκή χώρα,η ανεξέλεγκτη αύξηση του φαινομένου αποτελεί μεγάλο θέμα, τονίζοντας το γεγονός πως σε χώρες της Αφρικής με αισθητά λιγότερους οικονομικούς πόρους, υπάρχει πρόγραμμα αντιμετώπισης χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Υγείας, αναφέρει το Reuters, ανακοίνωσε πρόσφατα το «Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο της Ελονοσίας». Ωστόσο η Ελένη Κάκαλου, γιατρός στον Ευαγγελισμό, υποψιάζεται ότι το σχέδιο «θα μείνει στα χαρτιά» χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, ενώ δηλώνει πως η ρητορική για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών λόγω μετανάστευσης  είναι μέρος του ανερχόμενου κύματος ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ελλάδα.

Η γιατρός ανηχυχεί πως τέτοιου είδους προκαταλήψεις μπορούν να αποτελέσουν ψηφοθηρικό «όπλο» για Έλληνες πολιτικούς και πιθανώς να οδηγήσει στον αποκλεισμό παροχής απαραίτητης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μετανάστες.

Η κατάσταση δείχνει να ανησυχεί πλέον τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασθένειες όπως η ελονοσία και η νόσος του Δυτικού Νείλου «δεν θα έπρεπε να επιστρέφουν», παρά την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή, λέει ο Γιόχαν Γκίζεκε του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

By