Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τελικά υπερφορολογούμαστε ή όχι;

Λίγες μόνο ημέρες μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών, όλοι ξεκίνησαν να λένε ότι η φορολογία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλή και ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με την τρόικα τη μείωση των φόρων και των συντελεστών

foroi-

Και ξαφνικά όλοι στην κυβέρνηση άρχισαν να λένε ότι οι Έλληνες υπερφορολογούνται και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα. Κανείς δεν θα μπορούσε να ψέξει τους υπουργούς για αυτή τους τη διαπίστωση, καθώς πρίν από αυτούς την ίδια διαπίστωση την έχει κάνει κάθε Έλληνας που πλέον δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την εφορία.

Το ερώτημα είναι τι άλλαξε ξαφνικά και η κυβέρνηση κατάλαβε ότι υπερφορολογούμαστε; Αξίζει να θυμηθούμε ότι πρίν από λίγους μόλις μήνες, όταν στην Βουλή είχε κατατεθεί προς ψήφιση ο περιβόητος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης είχαν βγει στο αντάρτικο ζητώντας άμεση μείωση της φορολογίας, η γραμμή της κυβέρνησης ήταν ότι δεν υπάρχει θέμα υπερφορολόγησης.

Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε πεί και στη Βουλή, αλλά και σε συνεντεύξεις του ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση παρουσιάζοντας μάλιστα και συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες της Ένωσης, με τα οποία αποδείκνυε ότι βρισκόμαστε κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Κανείς τότε επίσημα από την κυβέρνηση δεν είχε βγει να διαφωνήσει με τον κ. Στουρνάρα. Ή για την ακρίβεια κανείς δεν είχε βγει να διαψεύσει τον κ. Στουρνάρα. Και όταν ο υπουργός Οικονομικών της χώρας λέει ότι η Έλληνες δεν υπερφορολογούνται σημαίνει ότι αυτή είναι και η άποψη της κυβέρνησης.

Κι όμως λίγες μόνο ημέρες μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών, όλοι ξεκίνησαν να λένε ότι η φορολογία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλή και ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με την τρόικα τη μείωση των φόρων και των συντελεστών.

Σαν να έπαψε ξαφνικά να ισχύει ότι τα δημοσιονομικά δεν μας επιτρέπουν τέτοιου είδους συζήσεις, στο τραπέζι έχει πέσει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και η μείωση των φορολογικών συντελεστών

Για παράδειγμα χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε ημερίδα για τα φορολογικά, παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλότεροι του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, είναι ιδιαίτερη η ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς είναι ο μόνο τρόπος ώστε να αρθεί το βάρος από τους ώμους των συνεπών φορολογούμενων. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της Ελληνικής οικονομίας που δεν φορολογείται. Παρά τη βελτίωση, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, που καταγράφεται σε αυτό το πεδίο τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως, επίσης, αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μένει λοιπόν να δούμε αν οι προθέσεις της κυβέρνησης θα γίνουν πράξη βάζοντας το θέμα σοβαρά στην τρόικα, όταν αυτή επιστρέψει στην Αθήνα. Σε αντίθετη περίπτωση θα σημαίνει ότι αρκετοί περίμεναν την απομάκρυνση Στουρνάρα, για να ρίξουν το καρφιά τους και για αυτό έγινε όλος ο ντόρος.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By