Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ισραήλ – Συρίας

Στα σύνορα Ισραήλ – Συρίας και Ισραήλ – Λιβάνου υπάρχει κινητικότητα, μετά τις επιθέσεις στη Δαμασκό.

Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon
Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon

Η δεύτερη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε βάρος της Συρίας μέσα σε 48 ώρες διαμορφώνει εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή. Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι – Μουν κάνει έκκληση για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας.

Το χτύπημα στο στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο στα προάστια της Δαμασκού τα ξημερώματα της Κυριακής 5 Μαΐου  προκαλεί την επίσημη αντίδραση της Συρίας, χωρίς να γίνεται λόγος για αντεπίθεση. «Οι Ισραηλινοί εισβολείς έκαναν μία απροκάλυπτη επίθεση σε βάρος της Συρίας την Κυριακή 5 Μαΐου 2013, το πρωί, χρησιμοποιώντας πυραύλους για να χτυπήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία», δήλωσε ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν Ζοάμπι, σύμφωνα με το Euronews.

Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στη Συρία, ανακοίνωσε το Σάββατο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή – Καταδικάζει η Τεχεράνη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια μυστικής συνάντησης το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πραγματοποιήθηκαν δύο αεροπορικά πλήγματα σε διάστημα τριών ημερών στην Συρία εναντίον όπλων που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου με στόχο ιρανικούς πυραύλους της Χεζμπολάχ. «Η επίθεση τη νύχτα, όπως και η προηγούμενη, είχε στόχο τους πυραύλους Φάτεχ-110 που μεταφέρονται από το Ιράν στην Χεζμπολάχ», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πως ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν στρατιωτική εγκατάσταση βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού, ενώ ο κπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων δήλωσε πως «Δεν σχολιάζουμε αυτές τις πληροφορίες αυτές». Νωρίτερα, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε επικαλούμενο την συριακή αντιπολίτευση πως μέσα σε μισή ώρα ακούστηκαν οκτώ διαδοχικές εκρήξεις στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του επιμένει στην ανησυχία του ότι υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς οπλικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας προς την οργάνωση Χεζμπολάχ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της χώρας να προστατεύεται.

Ενταμεταξύ στα σύνορα Ισραήλ – Συρίας και Ισραήλ – Λιβάνου υπάρχει κινητικότητα. Το Ισραήλ έχει μεταφέρει στρατεύμετα στα βόρεια σύνορά του ενώ έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη δύο αντιπυραυλικών συστημάτων.

 

By