Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τεστ αντοχής: Κεφαλαιακά κενά για Εθνική και Eurobank

Η Εθνική θα πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 930 εκατομμυρίων ευρώ και η Eurobank 1,76 δισ. ευρώ

eurobankA

Κεφαλαιακές ανάγκες σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank εντόπισαν τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Εθνική θα πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 930 εκατομμυρίων ευρώ και η Eurobank 1,76 δισ. ευρώ.

ethniki-trapeza-arxeio

Οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης όπου θα αναλύουν τη στρατηγική τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών κενών τους.

Συνολικά 25 από τις 130 συστημικές τράπεζες της Eυρωζώνης δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής και θα πρέπει να συγκεντρώσουν 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαιο προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Οι 12 εξ αυτών έχουν ήδη συγκεντρώσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

EKT: Δεν πέρασαν τα stress test 25 τράπεζες

Ekt

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι έχει εντοπιστεί κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ σε 25 τράπεζες. Ωστόσο οι 12 εξ αυτών έχουν ήδη με ενέργειες που έγιναν το 2014 καλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες έχοντας αντλήσει 15 δισ. ευρώ.

Η αξία ενεργητικού των τραπεζών πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37 δις. δεν παράγουν κεφαλαιακό έλλειμμα, τονίζει η κεντρική τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) που συντόνισε τα stress test 123 τραπεζών για το σύνολο της Ε.Ε. αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι 24 τράπεζες, όλες εντός της ευρωζώνης, απέτυχαν να «περάσουν» το στρεσάρισμα σε συνθήκες τριετούς ύφεσης, με το κεφαλαιακό κενό να διαμορφώνεται στα 24,6 δισ. ευρώ.

Η ιταλική Monte dei Paschi εμφανίζει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό έλλειμμα, στα 2,1 δισ. ευρώ παρά τις ενέργειές της για αύξηση των κεφαλαίων της εντός του έτους.

Η Ιταλία σημειώνει τη χειρότερη επίδοση με εννέα τράπεζες να μην περνούν το stress test, έχοντας συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 9,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2013.

Τρεις ελληνικές τράπεζες, οι Eurobank, Εθνική και Πειραιώς είχαν σωρευτικά έλλειμμα 8,7 δισ. ευρώ με βάση του ισολογισμούς του 2013. Τρεις κυπριακές τράπεζες εμφανίζουν συνολικά έλλειμμα 2,4 δισ. ευρώ ενώ δεν περνούν το test 2 βέλγικες τράπεζες, μια γαλλική, μια αυστριακή, μια γερμανική, μια ιρλανδική, μια πορτογαλική και μια τράπεζα της Σλοβενίας.

Πολλές τράπεζες έχουν ήδη αυξήσει τα κεφάλαιά τους από τα τέλη του 2013 και το συνολικό έλλειμμα μειώνεται στα 9,5 δισ. ευρώ για 13 τράπεζες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014, τονίζει η EBA. Το Σεπτέμβριο του 2014, το κεφαλαιακό έλλειμμα διαμορφωνόταν στο 1,7 δισ. για τη Eurobank και στο 1,1 δισ. για την Banco Comercial Portugues.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης που απέτυχαν να περάσουν την άσκηση προσομοίωσης έχουν δυο εβδομάδες για να παρουσιάσουν πλάνα κάλυψης της «τρύπας» στα κεφάλαιά τους εντός εννέα μηνών.

By