Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τζουμάκας: «Η λύση για το χρέος έχει βρεθεί»

«Αλλά θέλουν να σηκώσουν ένα θέατρο από τον Σεπτέμβριο»

tzoumakas feat

«Η λύση για το χρέος έχει βρεθεί, αλλά θέλουν να σηκώσουν ένα θέατρο από τον Σεπτέμβριο ότι αρχίζει δήθεν η μεγάλη τιτανομαχία του αιώνα» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός, Στέφανος Τζουμάκας, και συμπληρώνει: «Θα δοθεί πανευρωπαϊκή λύση στο χρέος. Έχει αποφασιστεί το βασικό πακέτο και η συνολική λύση θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου για να καταστεί το χρέος σχετικά βιώσιμο. Στήνουν όμως ένα πολιτικό παιγνίδι πάνω στο χρέος. Η νεοφιλελεύθερη παράταξη ΣαμαράΒενιζέλου θέλει να σηκώσει έναν «καυγά» για το χρέος για να φτάσουν μέχρι την εκλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον Στ. Τζουμάκα η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα «ήταν οργανωμένη από τα πριν από το 2009. Όσοι έχουμε εργαστεί στις Βρυξέλλες και σε άλλα δημόσια φόρα γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό προετοίμαζαν τα πακέτα αυτής της κρίσης. Το αντιλήφθηκα αμέσως όταν πήγα στο πρώτο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας στις Βρυξέλλες το 1995. Ερχόντουσαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών και επιχειρηματικών οργανώσεων -μάλιστα τότε υπουργός Εργασίας από το Λουξεμβούργο ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ– και μας έθεταν το ζήτημα ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική. Εμείς τους λέγαμε να εφαρμόσουν καινοτομίες, να φτιάξουν ανταγωνιστικά προϊόντα και αυτοί μας έλεγαν να μειώσουμε τους μισθούς στο μισό!»

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά, ο κ. Τζουμάκας δήλωσε ότι «εξεμέτρησε τω ζην το ΠΑΣΟΚ. Υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στο αντίθετο στρατόπεδο, στη σκληρή δεξιά και στα νεοφιλελεύθερα προγράμματα. Έκαναν ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, δεν ασχολείται κανένας. Πρόκειται για το πτώμα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Τυμπανιαίο πτώμα. Αυτό ήταν το ιδεολογικό και πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ. Έπαψε να είναι σοσιαλιστικό κόμμα. Ήταν φυσιολογική αυτή η εξέλιξη γιατί είχε εξελιχθεί σε ένα μέτωπο ετερόκλητων δυνάμεων, δεν ήταν κόμμα. Έτσι θα συμβαίνει στις κρίσεις στα μέτωπα δυνάμεων και αυτό το έχω πει πολλές φορές και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν γίνει κόμμα θα έχει την ίδια εξέλιξη».

By