Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τζ. Ράις: Θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2014

Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2007DNT

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Τζέρι Ράις.

Ο Τζ. Ράις, στην συνέντευξη τύπου που παραχωρεί κάθε εβδομάδα σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ, συμπλήρωσε ότι το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2007.

Αναφερόμενος στην αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, εξήγησε ότι αυτή θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, ενώ η έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει προγραμματιστεί, το φθινόπωρο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας και το ενδεχόμενο αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις απεργίες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις «διαφορετικές θέσεις που εμφανίζει η κυβέρνηση συνεργασίας», τονίζοντας, όμως, ότι στο συγκεκριμένο θέμα έχει υπάρξει «μικρότερη πρόοδος» και ότι η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι «το σημείο κλειδί».

Σχετικά με τη «νέα έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές, ο Ράις ανέφερε, ότι «δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για το ύψος ή το κόστος, αλλά μπορώ να πω, ότι είναι ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», διατυπώνοντας την άποψη, ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές αποτελεί «θεμελιώδη στόχο» του ελληνικού προγράμματος και ότι θα πρέπει να διανυθεί «πολύ δρόμος» για να ανακτηθεί στις αγορές «πλήρης πρόσβαση».

Σε ερώτηση για τις θέσεις της κυβέρνησης για «μείωση των φορολογικών βαρών», ο κ. Ράις σημείωσε, ότι θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να επιταχυνθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, για την οποία τόνισε ότι αποτελεί ένα «μεγάλο μέρος» του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει η κατανομή των φορολογικών βαρών να γίνεται «κατά δίκαιο τρόπο».

Παράλληλα, ο κ. Ράις ανακοίνωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Κύπρο, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, και γενικότερα της τρόικας, θα φτάσει τη Λευκωσία στις 15 Ιουλίου για δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.

Για τα θέματα που θα συζητηθούν δήλωσε ότι θα δοθεί έμφαση στις προοπτικές της οικονομίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις δημοσιονομικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

By