Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ – τρόικας

Στο επίκεντρο ο προϋπολογισμός του 2015

troika tomsen

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο πλευρών βρέθηκε ο προϋπολογισμός του 2015 που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Η συζήτηση σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών ήταν θετική και αναμένεται να συνεχιστεί.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχεδιασμό, στον προϋπολογισμό ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος μπαίνει ακριβώς στο 3% του ΑΕΠ για το 2015 (από 2,9% που προέβλεπε το προσχέδιο), για φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,8% του ΑΕΠ αντί για 1,5%, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,9% του χρόνου.

Στο υπουργείο πάντως θεωρούν ότι το 0,6% για φέτος «το πιάνουμε άνετα» καθώς ακόμα και με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,8% το τέταρτο τρίμηνο βγαίνει ο στόχος. Οτιδήποτε καλύτερο από -0,8% το τέταρτο τρίμηνο (αν δεν αλλάξει πάλι η ΕΛΣΤΑΤ τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ) θα οδηγήσει σε υπέρβαση της ετήσιας πρόβλεψης.

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

By