Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν- Αναστασιάδη για Ουκρανία και Κυπριακό

 Ο κ. Μπάιντεν τηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη από τη Χιλή, όπου βρίσκεται, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στην τελετή ορκωμοσίας της προέδρου της χώρας

baiden

Τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό συζήτησε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, σε χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο κ. Μπάιντεν τηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη από τη Χιλή, όπου βρίσκεται, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στην τελετή ορκωμοσίας της προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «συζήτησαν θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία». Όπως σημειώνεται, «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και διαβουλεύθηκαν για τα βήματα που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της κατάστασης και σε ειρηνική επίλυση».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο αντιπρόεδρος χαιρέτισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 6 Μαρτίου, τα οποία στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία είναι απαράδεκτες».

Τέλος, για το θέμα της Κύπρου αναφέρεται ότι «ο αντιπρόεδρος επιδοκίμασε την έναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στο Κυπριακό και επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην υπό κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών».

By