Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα – Μπαν Κι-μουν

Για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα και των τζιχαντιστών του ΙΚ

Obama-Ban-ki-Moon

Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα και της τρομοκρατικής απειλής από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του γ.γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του γ.γ του ΟΗΕ, στην χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους «συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης των διεθνών προσπαθειών για καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική». Όπως τόνισε, «ο γ.γ. ενημέρωσε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι σχεδιάζει να συγκαλέσει μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης για να αναδείξει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ, τον ιδιωτικό τομέα και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «ο γ.γ. χαιρέτισε τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ευρείας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτουν οι εξτρεμιστές που έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας» και «ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ομπάμα για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Ιρακινούς με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα σε περιοχές που καθίστανται απροσπέλαστες από τους εξτρεμιστές». Επιπλέον, «καλωσόρισε την πρωτοβουλία» του Ομπάμα να προεδρεύσει συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, με θέμα τους ξένους τρομοκράτες μαχητές.

Από την μεριά του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν «συζήτησαν την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια για τον περιορισμό της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική». Όπως τονίζεται, «ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τον γγ για τα τελευταία μέτρα που λαμβάνονται από τα Ηνωμένα Έθνη» και «υποσχέθηκε πρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ για να τεθεί η επιδημία υπό έλεγχο».

Τέλος, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμα στην ανάγκη για μια «ευρεία συμμαχία», με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, αλλά και για συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στο Ιράκ.

Ακόμα, όπως σημειώνεται, συζητήθηκε η σημασία ενός «αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης» για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και αξιολόγησης των στόχων για την επερχόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, της διάσκεψης για το κλίμα (23η Σεπτεμβρίου), που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (24 Σεπτεμβρίου) για τους ξένους τρομοκράτες τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία και στο Ιράκ και στην οποία θα προεδρεύσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Αμερικανός ηγέτης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα, κατά την οποία θα γίνει η επίσημη έναρξη των εργασιών της 69ης συνόδου της ΓΣ.

Οι ΗΠΑ προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο και έχουν επιλέξει ως θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη συμμετοχή ξένων τρομοκρατών μαχητών στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, προωθώντας ψήφισμα με το οποίο θα καλούνται τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να λαμβάνουν μέτρα για να εμποδίζουν πολίτες τους να εντάσσονται σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

By