Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τηλεχειριστήριο μυαλού μέσω διαδικτύου

Ερευνητής μετακίνησε το χέρι συναδέλφου του σε απόσταση στέλνοντας ηλεκτρομαγνητικό σήμα

egkefalosΦανταστείτε αν είχατε τη δυνατότητα να ελέγχετε τις κινήσεις ενός ατόμου μέσω διαδικτύου απλά χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι πέτυχαν την πρώτη μη επεμβατική εγκεφαλική διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων.

Ο Rajesh Rao, ο οποίος εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια σε εγκεφαλικές διεπαφές μέσω υπολογιστή, πρόσφατα κατάφερε να στείλει σήμα σε ένα συνάδελφό του, μέσω διαδικτύου, και να ελέγξει τις κινήσεις του χεριού του, όπως αναφέρει το PSYBLOG.

Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα προκειμένου να καταγραφεί η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.

Όταν ο υπολογιστής εντόπισε ότι το άτομο προσπαθούσε να κινήσει το χέρι του, ένα σήμα εστάλη μέσω διαδικτύου σε συνάδελφο που βρισκόταν σε ένα δωμάτιο, στην άλλη πλευρά του κτιρίου.

Στο κεφάλι του λήπτη είχαν τοποθετήσει ένα ειδικό μαγνήτη με πηνίο διέγερσης . Αυτό ήταν τοποθετημένο στο σημείο όπου ελέγχει τις κινήσεις του χεριού.

Οι δύο ερευνητές ουσιαστικά χρησιμοποιούσαν την εγκεφαλική διεπαφή για να παίξουν ένα απλό παιχνίδι στον υπολογιστή.

Χρειάστηκε κάποια εξάσκηση όμως τελικά ο ένας κατάφερε να στείλει σήμα και να μετακινήσει εξ αποστάσεως το χέρι του άλλου με επιτυχία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By