Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Την έξοδο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναζητά η Hochtief

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η γερμανική εταιρεία κάλεσε τους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν προσφορές μέχρι την 31η Μαρτίου

fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Την έξοδό της από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας αναζητά η γερμανική εταιρεία Hochtief σε συνεργασία με την Deutsche Bank σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Hochtief, που χρωστά 400 εκατ. ευρώ από μη απόδοση ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο, κάλεσε τους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν προσφορές μέχρι την 31η Μαρτίου.

Η εταιρεία ενδιαφέρεται να πωλήσει όχι μόνο το μερίδιο της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και στα αεροδρόμια Αμβούργου, Σίδνεϊ, Βουδαπέστης, όπου διαθέτει πλειοψηφικό ποσοστό.

Στο μεταξύ ήδη το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έχει περάσει και σε καναδικό έλεγχο αφού η Hochtief εξαγοράστηκε από το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP και μετονομάστηκε σε AviAlliance.

Η AviAlliance έλαβε τις μετοχές της Hochtief στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Σίδνεϊ και των Τιράνων.

Στο «Ελ. Βενιζέλος» οι Καναδοί δεν έχουν αποκτήσει μονάχα το 26,66% του μετοχικού κεφαλαίου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» από τη Hochtief Airport, αλλά και το δικαίωμα διαχείρισης του 13,33% του ποσοστού της Hochtief Airport Capital.

Με άλλα λόγια, οι Καναδοί απέκτησαν, άμεσα και έμμεσα, το 40% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», με το Δημόσιο να κατέχει 55% και την οικογένεια Κοπελούζου 5%.

Η Hochtief αναζητά την έξοδό της από το αεροδρόμιο της Αθήνας ήδη από τις αρχές του 2011 όταν τότε η ισπανική κατασκευαστική εταιρεία ACS, στόχευε στην εξαγορά του γερμανικού κολοσσού κατέχοντας το 43% του μετοχικού του κεφαλαίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By