Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την έξοδο από το μνημόνιο βλέπει η Ιρλανδία

Ικανοποιημένη η τρόικα από την πορεία της ιρλανδικής οικονομίας

irish_bank650
Ικανοποίηση για την πορεία της Ιρλανδίας, η οποία ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο, εξέφρασε η τρόικα των διεθνών πιστωτών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα «αδύναμα» σημεία που αφορούν τις τράπεζες, τις δημόσιες δαπάνες και το υψηλό ποσοστό της ανεργίας.

Στην ανακοίνωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, μετά την τελευταία αποστολή τους στο Δουβλίνο, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμπεραίνουν ότι «το ιρλανδικό πρόγραμμα παραμένει στη σωστή πορεία όσον αφορά την επιστροφή στην ανάπτυξη».

«Η ιρλανδική οικονομία καταγράφει ανάπτυξη ανώτερη του μέσου όρου της ευρωζώνης από το 2011», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση όπου καταγράφονται οι βελτιώσεις στους διάφορους τομείς, όπως στις εξαγωγές, το λιανικό εμπόριο, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ή τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας είχε επίσης εκφράσει την ικανοποίησή του για την επικείμενη έξοδο από το μνημόνιο, στα μέσα Δεκεμβρίου, κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό βήμα στην ανάκαμψη της χώρας» η οποία «τήρησε όλους τους στόχους» που της είχαν τεθεί.

Παρά τη θετική αξιολόγηση πάντως, η τρόικα επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί κίνδυνοι για το Δουβλίνο, όπως μια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους αν δεν ελεγχθούν οι δαπάνες, κυρίως στον τομέα της υγείας. Για την ανεργία, η τρόικα υπογραμμίζει ότι έχει αρχίσει να υποχωρεί, αλλά τα ποσοστά παραμένουν ακόμη υψηλά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By