Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Την ανεπαρκή στήριξη της Ρωσίας στο ειρηνευτικό σχέδιο καταγγέλλει ο Ποροσένκο

«Ο «ακήρυχτος» πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται ακόμη και τώρα. Πρέπει να ανακληθούν οι μισθοφόροι που περνούν τα ρωσικά σύνορα»

-

Ο Oυκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατήγγειλε σήμερα την ανεπαρκή υποστήριξη της Μόσχας στο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει ο ίδιος, μία ημέρα πριν από τη λήξη της εύθραυστης μονομερούς εκεχειρίας που έχει κηρύξει το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία. Το ειρηνευτικό σχέδιο «δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει παρά μόνο αν η Ρωσία συμμετάσχει στο παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δυστυχώς η υποστήριξη (της Μόσχας) δεν είναι επαρκής», κατήγγειλε ο Ποροσένκο σε ομιλία του την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

«Ο «ακήρυχτος» πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται ακόμη και τώρα. Πρέπει να ανακληθούν οι μισθοφόροι που περνούν τα ρωσικά σύνορα», εξήγησε ο ουκρανός πρόεδρος. Επίσης «είναι απαραίτητο να σταματήσει το κήρυγμα μίσους που μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το οποίο δεν συνεισφέρει στην αποκατάσταση της ειρήνης», σημείωσε ο Ποροσένκο. «Θέλουμε να εργαστούμε για την ειρήνη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα πολιτισμένο πλαίσιο και μετά θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στη βάση μιας αποκλιμάκωσης.

Η προϋπόθεση είναι ο τερματισμός της βίας», υπογράμμισε ο ίδιος. Η Ουκρανία ελπίζει να υπάρξει «μια εκεχειρία που θα διαρκέσει», διαβεβαίωσε ο Ποροσένκο. Όσον αφορά την επικείμενη λήξη της εκεχειρίας, ο ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι «προς το παρόν» δεν μπορεί να πει «την απόφαση που θα ληφθεί αύριο». Στο μεταξύ οι αυτονομιστές αντάρτες συμφώνησαν να συμμετάσχουν αύριο Παρασκευή σε περαιτέρω ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να τερματιστεί η κρίση στα ανατολικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Υπάρχει μια συμφωνία να πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων στις 27 Ιουνίου στο Ντονέτσκ», δήλωσε ο Αντρέι Πούργκιν, μια ηγετική προσωπικότητα της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Νωρίτερα ο ίδιος ο Ποροσένκο από το Στρασβούργο ανέφερε ότι ενημερώθηκε πως οι αντάρτες είναι έτοιμοι να συναντηθούν ξανά με τη λεγόμενη «ομάδα επαφής», στην οποία συμμετέχει ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λέονιντ Κούτσμα, ο αντιπρόσωπος της Μόσχας στο Κίεβο και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Εξάλλου η ουκρανική διαδικτυακή εφημερίδα Ukrainska Pravda ανέφερε ότι ο Ποροσένκο σχολίασε σχετικά με το θέμα της εκεχειρίας: «(Η Παρασκευή) είναι μια πολύ σημαντική ημέρα: αν οι όροι μας για το ειρηνευτικό σχέδιο δεν γίνουν δεκτοί, τότε θα πρέπει να λάβουμε μια πολλή σημαντική απόφαση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν το Κίεβο δεν είναι ευχαριστημένο από τις αυριανές συνομιλίες με τους αυτονομιστές αντάρτες, δεν θα παρατείνει την παράταση της εκεχειρίας.

By