Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την Δευτέρα η ερμηνευτική εγκύκλιος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Το υπουργείο Εργασίας καλεί τους ασφαλισμένους που έχουν χρέη στα ταμεία να «τρέξουν» να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση, καθώς προϋπόθεση είναι να έχουν πληρώσει τρέχουσες οφειλές

patrianakou-vouli

Την Δευτέρα θα εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας η ερμηνευτική εγκύκλιος για το πώς κανείς μπορεί να ρυθμίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του, σύμφωνα με τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου.

Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φεβρωνίας Πατριανάκου, είπε ότι το υπουργείο Εργασίας καλεί τους ασφαλισμένους που έχουν χρέη στα ταμεία να «τρέξουν» να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση, καθώς προϋπόθεση είναι να έχουν πληρώσει τρέχουσες οφειλές.

«Αν όμως αφήσουν να κάνουν την αίτηση τον Μάρτιο, τότε μπορεί να έχουν τρέχουσες οφειλές και άρα να μην μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η υπαγωγή θα μπορεί να γίνει εντός του Νοεμβρίου.

Στην επισήμανση της Φεβρωνίας Πατριανάκου ότι θα υπάρξει τεράστια κοινωνική αντίδραση, εάν με την επικείμενη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες επιβληθεί παρακράτηση για οφειλές στον ΟΓΑ, ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα δοθεί άμεσα η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης χωρίς να αφαιρεθεί ποσό έναντι οφειλών στον ΟΓΑ. Επεσήμανε ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατό κάποιος, είτε αγρότης είτε ασφαλισμένος άλλου επαγγελματικού κλάδου, να περιμένει επιδότηση 30.000 ευρώ και την ίδια ώρα να μην αναζητηθεί τρόπος να καταβάλλει τις οφειλές του στον ασφαλιστικό του φορέα.

Σε ότι αφορά στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που έχουν γεννηθεί το 1948 και το 1949 ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι κατά τη γνώμη του το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με διάταξη που θα εφαρμοστεί από 1.1.2015 έστω και σταδιακά, ενώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, ακόμη και αν εισπράττουν μόλις 20 ευρώ από άλλη χώρα, είπε ότι θα ενταχθούν χωρίς προσκόμματα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για το ποσό που απομένει μέχρι τη συμπλήρωσή του.

By