Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Την ενοχή 4 ατόμων για τις φωτιές στην Ηλεία ζήτησε ο εισαγγελέας

Για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή

3203a4b0bd1759b4ed5f8ed29860f531_XL

Ο εισαγγελέας Ευρυπίδης Νικολάου ζήτησε την ενοχή τεσσάρων κατηγορούμενων, που δικάζονται από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Πάτρας, για τις φωτιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζήτησε να κριθούν ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή οι Χαράλαμπος Καφύρας, τότε νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως εκείνη την περίοδο και ο πυροφύλακας Μίνθης, Παναγιώτης Τσούρας.

Επιπλέον, ζήτησε να κριθεί ένοχη για εμπρησμό, η Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικος της κοινότητας Παλαιοχώρι, από το σπίτι της οποίας φέρεται να ξεκίνησαν οι φλόγες. Αντίθετα, ζήτησε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες ο τότε διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκος Μιχαλόπουλος.

Στη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας Ευρυπίδης Νικολάου ανέφερε ότι οι Χαράλαμπος Καφύρας και Πανταζής Χρονόπουλος δεν είχαν καταστρώσει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήταν σαν ο εχθρός να είχε φθάσει προ των πυλών».

Ακόμη, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι το πυροφυλάκιο της Μίνθης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Παλαιοχώρι και συμπλήρωσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη του πυροφύλακα.

Κλείνοντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας σημείωσε: «Οι παραλήψεις που έγιναν πρέπει να εντοπιστούν και να μην ξαναγίνουν. Και το καλύτερο μνημόσυνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν είναι η αποφασιστικότητά μας, είτε ατομικά, είτε ως φορέων εξουσίας, να μην τις επαναλάβουμε ξανά».

By