Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την καθαίρεση του Γιανούκοβιτς αποφάσισε η Βουλή της Ουκρανίας

Σαρωτικές εξελίξεις μετά από την άρνηση του προέδρου να παραιτηθεί

ukraine710_210214

Η ουκρανική Βουλή αποφάσισε το Σάββατο να καθαιρέσει τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς από την προεδρία της χώρας και να ορίσει προεδρικές εκλογές για τις 12 Μάιου, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Ίντερφαξ.

Ο ίδιος ο Γιανούκοβιτς επανέλαβε τα όσα είχε πει νωρίτερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, δηλαδή ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμα του, όπως τον καλούσε η αντιπολίτευση.

Ακόμα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα, όπως του έχουν ζητήσει πολλοί Δυτικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ιντέρφαξ, ο κ. Γιανούκοβιτς σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανέφερε ότι γίνεται ένα πραξικόπημα το τελευταίο χρονικό διάστημα που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει και να οδηγήσει σε διχασμό την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε στο διάγγελμα του ότι οι διεθνείς μεσολαβητές δεν τήρησαν τις εγγυήσεις ασφάλειας των πολιτών της Ουκρανίας, ενώ παραδέχτηκε πως μέλη της κυβέρνησης του πήγαν με την αντιπολίτευση υπό το φόβο για τη ζω τους.

Για τους διαδηλώτες, ανέφερε ότι υπάρχει μεταξύ τους ένα μεγάλο κομμάτι που αποτελείται από ναζιστικές ομάδες.

Σημειώνουμε από τον στρατό της Ουκρανίας υπήρξε επίσημη ανακοίνωση που τόνισε πως «δεν πρόκειται οι στρατιωτικές δυνάμεις να εμπλακούν στις πολιτικές αντιπαλότητες».

Η Γιούλια Τιμοτσένκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, αφέθηκε ελεύθερη το απόγευμα του Σαββάτου από τη φυλακή που κρατούνταν για 2,5 χρόνια, λόγω κατηγοριών για διαφθορά την περίοδο που ήταν στην προεδρία της χώρας.

Είχε προηγηθεί ψηφοφορία στην ουκρανική Βουλή που αποφάσισε την απελευθέρωση της 53χρονης πολιτικού, στον απόηχο της καθαίρεσης του Βίκτορ Γιανούκοβιτς από το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, απεργάζεται η αντικατάσταση του Γιανουκόβιτς από την Τιμοτσένκο.

 

By