Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την καταπίεση της Κίνας καταγγέλει εξόριστος θιβετιανός πρωθυπουργός

Ο Λομπσάνγκ Σενγκέ ζητεί μια μεγαλύτερη αυτονομία για το Θιβέτ

thivet

Ο εξόριστος πρωθυπουργός του Θιβέτ Λομπσάνγκ Σενγκέ κατήγγειλε σήμερα την καταστολή που ασκεί η Κίνα σε βάρος των Θιβετανών, κατά την έναρξη μιας νέας εκστρατείας για την αυτονομία της περιοχής.

Στο Θιβέτ «ασκείται απόλυτη καταπίεση και εφαρμόζονται απόλυτες διακρίσεις», δήλωσε ο Λομπσάνγκ Σενγκέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ στην Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας.

«Όλη αυτή η καταπίεση ενισχύει τη δυσαρέσκεια των Θιβετανών έναντι της κινεζικής κυβέρνησης και της πολιτικής της και προκαλεί διάφορες μορφές διαμαρτυρίας», πρόσθεσε.

Πολλοί εξόριστοι θιβετανοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Δαλάι Λάμα, συναντήθηκαν στη βόρεια Ινδία για να ανανεώσουν το αίτημά τους για μια διευρυμένη αυτονομία του Θιβέτ μέσα στους κόλπους της Κίνας, έπειτα από τέσσερα χρόνια στη διάρκεια των οποίων δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι δυτικοί ηγέτες έχουν ζητήσει από το Πεκίνο να επαναλάβει τις συνομιλίες με τους απεσταλμένους του Δαλάι Λάμα, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί από το 2010.

Ο εξόριστος πρωθυπουργός, ο οποίος ηγείται του πολιτικού αγώνα των Θιβετανών από το 2011, δήλωσε πως είναι απαραίτητο γι” αυτούς να απαντήσουν «στην εκστρατεία παραπληροφόρησης» που διεξάγει η Κίνα.

«Μ” αυτή την εκστρατεία μας για μια “μέση οδό”, προσπαθούμε να ενωθούμε με τη διεθνή κοινότητα -νεολαία, διπλωμάτες, μέσα ενημέρωσης- για να απαντήσουμε στην εκστρατεία παραπληροφόρησης που ασκεί η κινεζική κυβέρνηση σε βάρος της πολιτικής μας», δήλωσε ο Λομπσάνγκ Σενγκέ.

Αυτή η διπλωματική εκστρατεία αρχίζει, την ώρα που ο Δαλάι Λάμα κάλεσε την Τετάρτη την Κίνα να υιοθετήσει ένα δημοκρατικό σύστημα και αφιέρωσε προσευχές στους διαδηλωτές που σκοτώθηκαν τη νύκτα της 4ης Ιουνίου 1989 στο Πεκίνο, τιμώντας την επέτειο της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης στην πλατεία Τιενανμέν.

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, τον οποίο η Κίνα θεωρεί επικίνδυνο αυτονομιστή, επιμένει στο γεγονός ότι δεν ζητεί πλέον παρά μια μεγαλύτερη αυτονομία για το Θιβέτ, το οποίο κατελήφθη και προσαρτήθηκε από την Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

By