Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Την Κυριακή ο νέος Γραμματέας της Ν.Δ.

Προβληματισμός για τη διαδικασία εκλογής μετά τις αναταράξεις από Βορίδη – Πολύδωρα.

Ανδρέας Παπαμιμίκος
Ανδρέας Παπαμιμίκος

Το μεσημέρι της προσεχούς Κυριακής αναμένεται να συγκληθεί η νέα πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας όπως αναδείχθηκε μετά τις εκλογές στο Συνέδριο του κόμματος. Στόχος είναι η εκλογή του νέου Γραμματέα του κόμματος αλλά και η ανάδειξη των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Μόλις λίγα 24ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, το κλίμα στη Ν.Δ. κάθε άλλο παρά σύμπνοια αποπνέει. Οι δηλώσεις Βορίδη περί Ανδρέα Παπανδρέου εξακολουθούν και προκαλούν αναταραχή, όπως άλλωστε και οι θέσεις του Βύρωνα Πολύδωρα περί Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, η προσπάθεια παρέμβασης εκ μέρους του Χρύσανθου Λαζαρίδη μάλλον περιέπλεξε τα πράγματα, αναγκάζοντας τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού να εκδώσει διευκρινιστική δήλωση για το θέμα.

Επί της ουσίας, ωστόσο, είναι μεγάλος ο αριθμός των βουλευτών της Ν.Δ. που δεν μπορούν να διαχειρισθούν τη συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ, κυρίως λόγω της πίεσης που τους ασκείται από τη βάση. Γαλουχημένη με… πόλεμο για τους πράσινους, οι γαλάζιοι αδυνατούν να διαχειρισθούν τη συγκυβέρνηση. Και όπως ανέφερε χθες ο Ιορδάνης Τζαμτζής, το πρόβλημα βρίσκεται με τον κόσμο της ΝΔ ο οποίος λέει οτι «κυβερνάτε με τους κλέφτες και τους απατεώνες».

Ως αποτέλεσμα, αν και ουδείς αμφισβητεί τον Αντ. Σαμαρά, οι επιλογές του για τη «Νέα Ελλάδα» μέσα σε αυτό το κλίμα τεχνητής αναζοπύρωσης των πολιτικών παθών δεν αποκλείεται να δεχθούν έντονη κριτική. Όπως και οι επιλογές του για την κομματική πυραμίδα. Γι αυτό, άλλωστε, και υπάρχει αγωνία για το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Μέχρι τις πρωϊνές ώρες μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Γραμματέα ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ο κ. Παπαμιμίκος αποτελεί επιλογή του Αντ. Σαμαρά, ωστόσο διατηρεί σημαντικά ερείσματα και στους καραμανλικούς (Στυλιανίδης, Αρβανιτόπουλος) αλλά και στους «μητσοτακικούς», καθώς πολλά στελέχη της ομάδας του έχουν φιλελεύθερες πολιτικές αναφορές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο κ. Παπαμιμίκος θα είναι ο μόνος υποψήφιος. Για την υποβολή της όποιας υποψηφιότητας απαιτούνται 30 υπογραφές υπέρ του υποψηφίου από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής. Και παρά το γεγονός ότι στο παρασκήνιο ακόυγονται ονόματα άλλων υποψηφίων (σ.σ. η προθεσμία υποβολής λήγει απόψε τα μεσάνυκτα) δεν είναι σίγουρο ότι αυτές οι υποψηφιότητες θα ευδοκιμήσουν καθώς δύσκολα θα βρεθούν τριάντα στελέχη να αμφισβητήσουν, σε αυτή τη συγκυρία, την επιλογή Σαμαρά.

Στον αντίποδα, αν δεν υπάρξει άλλος διεκδικητής, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θα πρέπει να κερδίσει τα… άκυρα ψηφοδέλτια, ο αριθμός των οποίων – εφόσον και εάν είναι υψηλός – θα συνιστά σαφή ένδειξη αποδοκιμασίας και ενδεχομένως να ανοίξει μία περίοδο εσωστρέφειας για το κόμμα…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By