Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σήμερα το «πράσινο φως» για τα 2,8 δισ. ευρώ

© Fedor Patrakov | Dreamstime.com
© Fedor Patrakov | Dreamstime.com
Του Χρυσόστομου Τσούφη–

Την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα εγκρίνει την Παρασκευή το EuroWorking Group, αντί για χθες που ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση, με τα χρήματα να αναμένονται στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας Ελλάδος έως τα τέλη του μήνα. Το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά πλέον διπλό έλεγχο, τόσο για τα προαπαιτούμενα της δόσης του Μαρτίου όσο και για την 3μηνιαία επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας. Στις 25/2 αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και στις αρχές του επόμενου μήνα οι επικεφαλής.

Κύριο θέμα για τα προαπαιτούμενα του Μαρτίου αναδεικνύεται το σχέδιο κινητικότητας των εργαζομένων στο Δημόσιο. Για φέτος ο πήχης έχει τεθεί στις 25000 αποχωρήσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τα οργανογράμματα των υπουργείων, για να προσδιοριστούν οι πλεονάζουσες θέσεις και να συμφωνηθούν συγκεκριμένοι τριμηνιαίο στόχοι για την υποχρεωτική αποχώρηση τους.

Σημαντική ακόμη προϋπόθεση είναι και η αλλαγές στη λίστα φαρμάκων με σκοπό τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Θεωρείται όμως βέβαιο ότι στο στόχαστρων της τρόικας θα τεθούν οι αποκρατικοποιήσεις, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με έμφαση στους τομείς της αγοράς ενέργειας, της δικαιοσύνης και της φορολογικής διοίκησης.

Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει στην τρόικα και θέμα αναποτελεσματικότητας ορισμένων μέτρων – όπως η αύξηση στον ΦΠΑ εστίασης και τον ΕΦΚ καυσίμων- και τροποποίησης τους. Σε απόλυτη συνάρτηση με αυτό είναι και η πορεία εσόδων που από ό,τι φαίνεται η υστέρηση τους συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο , θέμα που επίσης απασχολεί την τρόικα.

Από το βήμα της Βουλής πάντως ο Χρήστος Σταϊκούρας – απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγωνστάκη – σημείωσε ότι η όποια εξαγωγή συμπερασμάτων είναι πρώιμη σημειώνοντας ότι ούτως ή άλλως φέτος ο στόχος για τα έσοδα είναι μειωμένος κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι.

 

By