Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την Πέμπτη το ραντεβού για τις αμυντικές βιομηχανίες

 Επί τάπητος η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ

elboΝέα επίσκεψη θα πραγματοποιήσει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη, όπου στη σύσκεψη θα συμμετέχει και η Φώφη Γεννηματά, καθώς το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι οι Αμυντικές Βιομηχανίες.

Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ αποτελούν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές τη διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ.

Το  μείζον πρόβλημα όσον αφορά στα ΕΑΣ είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004-2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία.

Επίσης, για την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί η συνάντηση της αντιπροσωπίας των δανειστών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Βρούτση. Το Σάββατο αναμένεται να δουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την Κυριακή να επισκεφθούν εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα, αρχές Σεπτεμβρίου, μέσω email, απέρριψε το το κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση των τριών αμυντικών βιομηχανιών και ζητά να κλείσουν άμεσα και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημιώσεις, ζητώντας μία λύση ΕΡΤ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ θα μπουν σε εκκαθάριση εν λειτουργία, ενώ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα διαχωριζόταν σε πολιτικό και στρατιωτικό τομέα με σκοπό την εκποίηση του πρώτου και την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου στο δεύτερο, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By