Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Την παρέμβαση του Στρασβούργου ζητά η ΓΣΕΕ για τα εργασιακά

Για «παραβίαση του ορίου διαβίωσης» κάνει λόγο η Συνομοσπονδία

gsee_150129703

Την παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο ζητά η ΓΣΕΕ, με αφορμή τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, το 2010.

Στο Υπόμνημα, όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ, γίνεται αναφορά στο σύνολο των βίαιων ανατροπών σε βάρος των εργαζομένων και τεκμηριώνεται νομικά η παραβίαση από την Ελλάδα των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

«Όλα αυτά εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ για την ακύρωση των διατάξεων του Ν.4046/2012 και της 6ης ΠΥΣ. Μια κρίσιμη απόφαση που καθυστερεί αναιτιολόγητα και με την οποία η Συνομοσπονδία διεκδικεί τη δικαστική δικαίωση του κόσμου της μισθωτής εργασίας» προσθέτει η Συνομοσπονδία.

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για σειρά νομοθετημάτων με τα οποία επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους οριζόντια μόνιμα μέτρα λιτότητας, τα οποία «μείωσαν και υποβάθμισαν σημαντικά το επίπεδο μισθών και συντάξεων, παραβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις και αυτά ακόμη τα ακραία όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Παράλληλα, καταγγέλλει «ευθεία υπονόμευση» του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της δυνατότητας παραγωγής συλλογικών ρυθμίσεων, που υποστηριζόταν από τον επικουρικό μηχανισμό της διαιτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By