Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την Παρασκευή το μεσοπρόθεσμο στην Ολομέλεια της Βουλής

«Είμαστε ήδη της αρχής της μετάβασης για τη χώρα» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας

staikouras

Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας και της οικονομίας εμφανίστηκε στη Βουλή, στη συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2015-2018, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να το ψηφίσει αν πιστεύει στη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Εμείς έχουμε επιλέξει να είμαστε στο ευρώ, αν πιστεύετε στο ευρώ, περιμένω να δω τι θα πράξετε απέναντι στο νομοσχέδιο που καταθέσαμε σήμερα στη Βουλή», είπε και απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο «καθεστώς», λέγοντας πως καθεστώς είναι η ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, εάν πιστεύουμε στο ευρώ.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύφθηκαν, αναγνώρισε ωστόσο, ότι «το κόστος για την ελληνική κοινωνία, από τη στιγμή πρώτου μνημονίου πριν 4 χρόνια, ήταν μεγάλο». Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογία, όμως «σήμερα η χώρα και η οικονομία είναι σε θέση με καλύτερες προοπτικές, όπως ξεκίνησε από αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία η κρίση, έτσι θα γίνει και η βελτίωση, είμαστε ήδη στην αρχή αυτής της μετάβασης».

Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε από την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο Τρίτη, θα διεξαχθεί η β΄ ανάγνωση του. Την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στο θέμα που έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική αναταραχή σχετικά με τις λαϊκές αγορές η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με τον Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγέλλει νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, με κυριότερη αυτή που αφορά την κλήρωση θέσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης η νέα ρύθμιση θα κινείται στη βάση κανόνων διαφάνειας που επιτάσσει η κοινή λογική, αλλά και των προτάσεων που ακούστηκαν στη Βουλή. Προανήγγειλε ακόμη, βελτιωτική ρύθμιση για την διάταξη που αφορά τον Οργανισμών Λαϊκών Αγορών που ως διεύθυνση μεταφέρεται στην περιφέρεια.

«Προτιμούσα» είπε, «την προηγούμενη ρύθμιση, αλλά δεν μπορώ να επιβάλω την άποψη μου…».

Την ίδια ώρα αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και της Κ. Παπακώστα από η ΝΔ, προκάλεσε τροπολογία του υπουργείου Παιδείας στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει όπως η κυβέρνηση ανοίγει το παράθυρο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

By