Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την προεδρία του ΟΣΕΠ ανέλαβε η Ελλάδα

Θα αναλάβει τον συντονισμό των κοινών δραστηριοτήτων του ΟΣΕΠ στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής

OSEP

Την προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) παρέλαβε σήμερα η Ελλάδα από τη Βουλγαρία με τελετή στην 30η Συνάντηση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ στη Βάρνα.

«Η βουλγαρική προεδρία του ΟΣΕΠ έφθασε στο τέλος της. Το ημερολόγιό μας υπήρξε φορτωμένο με γεγονότα, αλλά πολύ πιο σημαντικά είναι τα πρακτικά αποτελέσματα που πετύχαμε σε μια σειρά από τομείς προτεραιότητας όπως οι μεταφορές, η νεολαία και ο αθλητισμός, η υγεία, οι τεχνολογίες πληροφορικής, η εμβάθυνση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βιγκένιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα.

«Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης του σύγχρονου κόσμου, η περιφερειακή συνεργασία είναι κύρια στήλη της οικονομικής προόδου. Οι χώρες μας κείτονται σε στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, όπου διασυνδέονται σπουδαίοι λεωφόροι του εμπορίου και των συγκοινωνιών. Η εμβάθυνση της συνεργασίας μας μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας σε ζώνη της ανάπτυξης και των νέων επενδυτικών ευκαιριών», σημείωσε ο κ. Κούρκουλας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τη συνέχεια και τη συνέπεια των προτεραιοτήτων, της ελληνικής προεδρίας του ΟΣΕΠ. «Η Ελλάδα παραλαμβάνει την προεδρία του ΟΣΕΠ μόνο μια ημέρα μετά την παράδοση της προεδρίας της ΕΕ στην Ιταλία. Η σύμπτωση αυτή έχει συμβολική σημασία. Είναι ένδειξη, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΟΣΕΠ» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα, στο επόμενο εξάμηνο η Ελλάδα θα εργάζεται για την αναβάθμιση της «διακριτικότητας» της Παρευξείνιας Ζώνης, με γνώμονα την προσέλκυση νέων διεθνών επενδύσεων. Στόχος είναι ο ΟΣΕΠ να εξελιχτεί σε βασική «πλατφόρμα» κατάρτισης και υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων, επεσήμανε ο κ. Κούρκουλας, σύμφωνα με τον οποίο σκοπός της ελληνικής προεδρίας είναι να: «Οικοδομούμε την Υποστήριξη της Οικονομικής Συνεργασίας».

«Η αρχαία ελληνική τριήρης έχει γίνει σύμβολο των επαφών μεταξύ της οικογένειας των εθνών στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, όπως επίσης και της σημαντικής συμβολής της Ελλάδας στο εμπόριο και στον πολιτισμό από τα χρόνια της αρχαιότητας», είπε ο κ. Κούρκουλας.

Με απόφαση της 30ης Συνάντησης του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ θα δημιουργηθεί στη Διαρκή Διεθνή Γραμματεία του ΟΣΕΠ μια μόνιμη Ομάδα Διαχείρισης Αναπτυξιακών Σχεδίων.

Μετά από απόφαση του σημερινού Συμβουλίου, η Ελλάδα θα αναλάβει τον συντονισμό των κοινών δραστηριοτήτων του ΟΣΕΠ στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής.

By