Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Την τιμωρία των αυτονομιστών μετά την κατάρριψη ελικοπτέρου ζητά το Κίεβο

H κρίση διαιωνίζεται και οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και δύο μήνες να τερματίσουν την εξέγερση των αυτονομιστών στην ανατολική χώρα

-

Την τιμωρία των φιλόρωσων αυτονομιστων ζήτησε, δια του νέου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, το Κίεβο, έπειτα από την κατάρριψη ελικοπτέρου του ουκρανικού στρατού, σκοτώνοντας 11 στρατιώτες και έναν στρατηγό χθες, μαύρη ημέρα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι άλλοι Ουκρανοί δεν θα πεθάνουν στα χέρια των τρομοκρατών και των συμμοριών. Οι εγκληματικές ενέργειες των εχθρών του ουκρανικού λαού δεν θα μείνουν ατιμώρητες», δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με τα ουκρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο υπουργός Άμυνας Μιχαήλ Κοβάλ θα δώσει αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου, ενώ η κρίση διαιωνίζεται και οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και δύο μήνες να τερματίσουν την εξέγερση των αυτονομιστών στην ανατολική χώρα.

Παράλληλα στο Βερολίνο, Ουκρανοί και Ρώσοι αναμένεται σήμερα να διεξαγάγουν επείγουσες διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο παρουσία του ευρωπαίου επίτροπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες που είχε αναπτύξει στα ουκρανικά σύνορα, καταγγέλλοντας ωστόσο την άφιξη στην ανατολική Ουκρανία φιλορώσων τσετσένων μαχητών.

«Οι δυνάμεις που βρίσκονταν στα σύνορα αναδιπλώνονται προς τη Μόσχα, όχι προς το Κίεβο», δήλωσε ο Κέρι στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, επιβεβαιώνοντας διαπίστωση αξιωματούχου του Πενταγώνου.

Χθες ένα ελικόπτερο Mi-8 που μετέφερε στρατιώτες για ενισχύσεις και έναν στρατηγό των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών κατερρίφθη από ρωσικό φορητό εκτοξευτήρα πυραύλων αέρους-εδάφους κοντά στο φιλορωσικό προπύργιο του Σλαβιάνσκ, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ενώπιον του κοινοβουλίου.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «ανησυχία» μετά την επίθεση αυτή εκτιμώντας ότι αποδεικνύει πως οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν πρόσβαση σε «όπλα προηγμένης τεχνολογίας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας θα φέρουν εις πέρας την επιχείρηση εκκαθάρισης κατά των τρομοκρατών και ότι οι εγκληματίες που χρηματοδοτεί η Ρωσία θα εξουδετερωθούν ή θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ τον οποίο θα διαδεχθεί στις 7 Ιουνίου ο Πέτρο Ποροσένκο.

slaviansk_ukraine

Παράλληλα η ρωσική διπλωματία κάλεσε τις χώρες της Δύσης να ασκήσουν πιέσεις στις ουκρανικές αρχές για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας και η ολίσθηση της χώρας σε μια «εθνική καταστροφή».

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Ντονέτσκ, ενώ αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τους τέσσερις παρατηρητές του ΟΑΣΕ με τους οποίους ο οργανισμός είχε χάσει την επαφή από τη Δευτέρα. «Δεν έχουμε καμία πληροφορία. Πιθανόν να πρόκειται για προβοκάτσια προκειμένου να μας κατηγορήσουν ψευδώς ότι τους έχουμε υπό κράτηση», δήλωσε χθες ο «πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Μποροντάι. Νωρίτερα ο «δήμαρχος» του Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομάρεφ είχε δηλώσει ότι οι τέσσερις παρατηρητές ήταν στα χέρια των αυτονομιστών του. Ο ΟΑΣΕ μίλησε για «σαμποτάζ των διεθνών προσπαθειών» για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι έχει «σχέδιο» που «θα οδηγήσει στην πλήρη εκκαθάριση του ουκρανικού εδάφους, ακριβέστερα του ανατολικού, από τους αυτονομιστές».

Ο Ποροσένκο δήλωσε σε συνέντευξή του στη Bild ότι θέλει να «προστατεύσει τη χώρα του στρατιωτικά» με μια αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με τις οποίες επιθυμεί να αρχίσει «αμέσως» συνομιλίες.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι επιθυμεί συνομιλίες και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες έχουν προσκληθεί στις επετειακές εκδηλώσεις της Απόβασης της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου, στις οποίες θα παραστούν επίσης ο Αμερικανός ομόλογός τους Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Η γερμανική διπλωματία δείχνει να μη θέλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, αλλά αναμένει σε αντάλλαγμα η Ρωσία να «χρησιμοποιήσει την επιρροή της σε διάφορες αυτονομιστικές ομάδες», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου, η Μόσχα ζητεί από την Ουκρανία να καταβάλει τις καθυστερούμενες οφειλές της (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και την προκαταβολή των παραδόσεων Ιουνίου, ενώ το Κίεβο θέτει ως προϋπόθεση τη χορήγηση εγγυήσεων για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, που σήμερα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Η Ουκρανία ωστόσο έλαβε χθες από την Παγκόσμια Τράπεζα 750 εκατομμύρια δολάρια, την πρώτη δόση της βοήθειας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων προς το Κίεβο.

By