Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δεν τα «βρήκαν» τρόικα και κυβέρνηση

Πιθανότατα να μην υπάρξει λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής – Αισιοδοξία ότι θα πάρουμε τη δόση από το Υπ.Οικ

 

 © FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, με τους εκπροσώπους των δανειστών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, παρά το καλό κλίμα και τα μικρά βήματα προόδου, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται «πολύ μακριά» στην επίτευξη συμφωνίας για το θέμα των δόσεων που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες, ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η ψαλίδα είναι ακόμα μεγαλύτερη» για το θέμα της ρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η τρόικα είναι επιφυλακτική, καθώς ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της ρύθμισης στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Ωστόσο, από το υπουργείο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα δοθεί η δόση του Μαρτίου κανονικά.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι αναζητείται μια ταυτόσημη ρύθμιση, με τον ίδιο αριθμό δόσεων, τόσο για τις οφειλές προς τα ταμεία, όσο και προς τις εφορίες, ενώ, λόγω του εν λόγω ζητήματος,  να υπάρξει νέα παράταση της παραμονής της τρόικας.  «Δεν είμαστε κοντά δυστυχώς. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τώρα κάποια πράγματα και να αφήσουμε κάποια για μετά. Πρέπει όλα να κλείσουν τώρα», τόνισε πηγή του υπουργείου.

Σχετικά με το ραντεβού της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά, ανώτατα στελέχη του υπουργείου, ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί, χωρίς, ωστόσο να υπάρξει κάποια συμφωνία στα «ανοιχτά» ζητήματα, παρά το στόχο που είχε θέσει ο πρωθυπουργός να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής, την Τετάρτη, με λυμένα όλα τα θέματα.   Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και οι ΔΗΜΑΡ θέτουν τους όρους τους, ενόψει της διαπραγμάτευσης της Τρίτης.

Μάλιστα, το πρωί (στις 8.30) θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, στην οποία θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας Εσόδων, με θέμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία και τις εφορίες, αλλά και το θέμα της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, θα υπάρξει ξεχωριστή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, για το θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.

Στο « μίνι υπουργικό συμβούλιο» παρευρέθηκαν,  εκτός από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Στουρνάρα, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Εσωτερικών, Ε. Στυλιανιδης και Εργασίας, Γ Βρούτσης και δεκάδες κυβερνητικά στελέχη τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν στο Μαξίμου για να υπάρξει πλήρης εικόνα. Εκτός από  τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ, και Μπόμπ Τράα παρόντες ήταν επίσης 13 από τα 15 άτομα από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Από ελληνικής πλευράς εκτός των υπουργών παρόντες, μεταξύ άλλων ήταν η νέα γ.γ. Εσόδων που πήρε τη θέση του κ. Μέργου, κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, οι διοικητές ΙΚΑ και ΟΑΕΔ ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να μην κάνει πίσω ούτε στο ζήτημα του ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή του τέλους ακινήτων, το οποίο κατ’ απαίτηση των δανειστών φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ισχύει και φέτος και να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Ενδέχεται να βρεθεί η χρυσή τομή, στις επόμενες διαβουλεύσεις, σύμφωνα με την οποία να ψηφιστεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα που θα αντικαθιστά το χαράτσι, αλλά θα συνεχίσει  να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Στο θέμα του Δημοσίου, η τρόικα έχει ήδη στα χέρια της το σχέδιο Μανιτάκη για τα χρονοδιαγράμματα και τους αριθμητικούς στόχους των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα και το αξιολογεί. Βήματα προόδου έχουν γίνει όσον αφορά στη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς πάντως να υπάρχει κάτι το χειροπιαστό.

 

 

 

By