Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ ζητούν οι έμποροι από τον Βρούτση

Αναλυτική επιστολή της ΕΣΕΕ στον επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας

ergasia610_111113

Την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού  Εμπόρίου από το υπουργείο Εργασίας.

Ακόμα.η ΕΣΕΕ εκθέτει τις θέσεις της για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης στο Εμπόριο.

Επιπλέον, ζήτησε τη θεσμική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και ειδικότερα εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, μέσω της ΕΣΕΕ, στο υπό ίδρυση Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Συνακόλουθα, η ΕΣΕΕ ζήτησε την συνολική ενεργοποίηση της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ που μετέχουν στον κοινωνικό διάλογο, προκειμένου να μην παραμείνουν οι κοινωνικοί εταίροι απλοί «συνεργαζόμενοι» του Εθνικού Συμβουλίου, παραθέτοντας απλώς την γνώμη τους, αλλά να μετέχουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία θεωρεί τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος απασχόλησης και τις κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού, μια καλή αρχή για την καταπολέμηση της ανεργίας, αφού το 80% των ευκαιριών απασχόλησης αφορά στον ιδιωτικό τομέα. Πάγια θέση των μικρομεσαίων εργοδοτών της αγοράς είναι η επιδότηση της απασχόλησης, αντί της ανεργίας, κάτι που φαίνεται να εφαρμόζεται με την επιδότηση μέρους του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των νέων που ξεκινούν για πρώτη φορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

emporio

Το πλαίσιο δράσης καταπολέμησης της ανεργίας μέσα στην επόμενη διετία θα αφορά 440.000 ανέργους με συνολικό κόστος 1,5 δις ευρώ, ενώ έχει ήδη εξασφαλισμένα κονδύλια 340 εκ. ευρώ, ώστε σε πρώτη φάση να ισχύσει άμεσα για 100.000 ανέργους, με κύριο στόχο να αξιοποιηθούν ουσιαστικά οι πόροι και να δοθούν πραγματικές ευκαιρίες εργασίας και επιχειρηματικότητας. Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι το νέο σχέδιο απασχόλησης πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια και συνέχεια, ενώ απαιτείται να συνοδευτεί και να υποστηριχθεί από την υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ από τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις αποδοχές των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δις είναι οι μεικτές αποδοχές και 7,13 δις οι εργοδοτικές εισφορές. Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση είναι 1,85 δις ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως είναι 2,36 δις και οι εργοδοτικές εισφορές 509,28 εκ. ευρώ.

Το κόστος του εργαζόμενου σε κάθε επιχείρηση ως γνωστό είναι το άθροισμα των μεικτών αποδοχών και των εργοδοτικών εισφορών. Οι μεικτές αποδοχές συμπεριλαμβάνουν τις καθαρές αποδοχές, τις εισφορές εργαζομένων και το ΦΜΥ.

Οι εργοδοτικές εισφορές προστίθενται στο μεικτό μισθό (+27,46%), επομένως η οποιαδήποτε μεταβολή δεν επηρεάζει τις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου παρά μόνο το κόστος του κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι είναι διατεθειμένοι να προτείνουν για την επόμενη τριετία, ετήσιες αυξήσεις μέχρι 1,3% στις κατώτερες αμοιβές, επιστρέφοντας ανταποδοτικά την εξοικονόμηση που θα έχουν ως εργοδότες από την αναμενόμενη πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, τονίζει η ΕΣΕΕ. Η επιστροφή στις καθαρές αμοιβές των μισθωτών, της ωφέλειας που θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να επιφέρει μικρή αλλά σημαντική βελτίωση στο ηθικό των εργαζομένων και να βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς, σημειώνει.

agora600_221213

Η ΕΣΕΕ θα παρουσιάσει οικονομετρικά τη πρόταση αυτή στις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και θα αφορά την τμηματική αύξηση των κατώτατων μισθών κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας 2014-16, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016. Στη περίπτωση μάλιστα που η συγκεκριμένη μείωση συνοδευτεί με μία σταδιακή αύξηση του μισθού μέχρι 3,1% σε μία τριετία, τότε μπορεί να προκύψει σωρευτικά τόσο αύξηση του μισθού όσο και μείωση του κόστους για τον εργοδότη.

Το σενάριο μείωσης των εισφορών κατά 3,9% και αύξησης των μισθών κατά 3,1% θα διαμορφώσει το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας από τα 33,09 δις, οριακά χαμηλότερα στα 33,07 δις ευρώ, τις εργοδοτικές εισφορές από 7,13 δις στα 6,3 δις ευρώ και θα αυξήσει τις μεικτές αποδοχές από 25,96 δις στα 26,77 δις ευρώ, με όφελος για τους εργαζόμενους περίπου 805 εκ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην αγορά με αντίστοιχα οφέλη. Ενδεικτικά τα 586 ευρώ των μεικτών αποδοχών του κατώτατου μισθού, με 747 ευρώ κόστος μισθοδοσίας και 161 ευρώ εργοδοτικές εισφορές, θα διαμορφωθεί σε 604,2 ευρώ μεικτά και 142,3 ευρώ σε εισφορές, ενώ το συνολικό μηνιαίο κόστος θα παραμείνει στα 746,5 ευρώ.

Καθοριστική σημασία θα έχουν οι επικείμενες συναντήσεις των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών – εργαζομένων για την υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να διατηρηθεί το επίδομα γάμου που αναλογεί στο 10% των αποδοχών, μετά τη λήξη της μονοετούς διάρκειας της στις 31.12.2013. Η ΕΣΕΕ συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική σύμβαση του εμπορίου, θα θέσει στο τραπέζι του διαλόγου, την πρόταση της για μεταφορά της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στη σταδιακή αύξηση των κατώτατων μισθών των εμποροϋπαλλήλων, ώστε να διευκολύνει μία τελική συμφωνία.

By