Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τιμοσένκο vs Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία

Ολική επαναφορά για την «αγαπημένη» της Δύσης στο Κίεβο

la-fg-wn-ukraine-opposition-yulia-tymoshenko-2-002

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά από την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο, που φαίνεται να επανέρχεται με τον πλέον επίσημο τρόπο στο προσκήνιο. Αφού απελευθερώθηκε μετά από από 2,5 χρόνια φυλάκισης -είχε καταδικαστεί με κατηγορίες για διαφθορά- σε σχόλιο της για τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς ανέφερε πως «σήμερα ένας τύραννος έπεσε».

Η κυρία Τιμοσένκο μίλησε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, μπροστά σε πλήθος κόσμου.

Ενδεικτική της επαναφοράς της κυρίας Τιμοσένκο στα κοινά της Ουκρανίας είναι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που χαιρετίζει την απελευθέρωση της 53χρονης πολιτικού. Στην ανακοίνωση προσθέτει την έκκλησή του για το σχηματισμό μιας ευρείας τεχνοκρατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εύχεται στην Τιμοσένκο ταχεία ανάρρωση.

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Ουκρανία με γνώμονα την βασική αρχή ότι οι Ουκρανοί πρέπει να αποφασίσουν το μέλλον τους» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζει Κάρνεϊ.

Νωρίτερα, η Βουλή της Ουκρανίας καθαίρεσε τον πρόεδρο, με τον ίδιο τον Γιανούκοβιτς να σημειώνει ότι δεν κάνει πίσω και πως θα διατηρήσει το αξίωμα του.

Από την πλευρά της Ρωσίας, που τάσσεται υπέρ του Γιανούκοβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ,

κατήγγειλε τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, προειδοποιώντας εναντίον οποιουδήποτε απειλεί την εθνική κυριαρχία της χώρας.

«Η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις υποχρεώσεις της αλλά προβάλλει νέες απαιτήσεις,υποτασσόμενη στους ένοπλους εξτρεμιστές και στους πλιατσικολόγους οι οποίοι αποτελούν μία άμεση απειλή για την εθνική κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Ουκρανίας» ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι και τους εξέφρασε την «πιο βαθιά ανησυχία του για ότι αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου στο Κίεβο είναι ανίκανοι» να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει όσων προέβλεπε.

Διαβάστε περισσότερα για την Ουκρανία

By