Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τις εκκρεμότητες ελέγχουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

Με ανοιχτές εκκρεμότητες υποδέχεται η Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία ξεκινούν από σήμερα τον έλεγχο, με έμφαση στην οικονομία.

europanicΠρωτογενές πλεόνασμα, δημοσιονομικό κενό, υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και στην επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, οφειλές προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και νέος κώδικας δικηγόρων. Οι εκκρεμότητες και τα αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των προαπαιτούμενων σε αυτούς τους τομείς θα βρεθούν στο στόχαστρο των τεχνικών κλιμακίων, που «εγκαθίστανται» από σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στα υπουργεία Δημόσιας Διοίκησης, Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας, δύο εβδομάδες πριν την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια είναι το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά και στη διαπραγμάτευση για τη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016, βάσει του μνημονίου, το οποίο προβλέπει πως το Σεπτέμβριο πρέπει να καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014- 2017.  Κατά την επίσκεψη του Ιουλίου, το δημοσιονομικό κενό είχε υπολογιστεί στα 4 δισ. ευρώ, όμως αυτό θα συζητηθεί εκ νέου κατά τον επικείμενο έλεγχο.

Το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει από την τρόικα να μη ληφθούν τώρα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά στο νέο μεσοπρόθεσμο να περιγραφεί ένα γενικό πλαίσιο μόνο, με το επιχείρημα ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί με άλλο τρόπο, αλλά και ότι πολιτικά η κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συναντηθεί με Μπαρόζο, Ρομπάι και Σουλτς, με αφορμή την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014.

Η ελληνική πλευρά, εκτός από τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, αναμένεται να προβάλει και τα θετικά αποτελέσματα από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς και τις σαφείς ενδείξεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λιθουανία, για να μετάσχει αύριο στο άτυπο Eurogroup.

Τα προαπαιτούμενα που θα ελέγξει η τρόικα είναι:

  • Η παρουσίαση αναλυτικού καταλόγου με τους φόρους υπέρ τρίτων που εισπράττει το Δημόσιο, προκειμένου, στη συνέχεια, αυτοί να καταργηθούν ή να μεταφερθεί η σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης
  • Το νέο καθεστώς για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Οι δανειστές πιέζουν η είσπραξη του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων να εξακολουθήσει να γίνεται μέσω ΔΕΗ.
  • Η εκπλήρωση των τριμηνιαίων στόχων απόδοσης στο σκέλος των εσόδων και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών
  • Η επικαιροποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών και η υποβολή για  επικύρωση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Η υπαγωγή σε κινητικότητα τουλάχιστον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου σημειώθηκε εμπλοκή την τελευταία στιγμή λόγω της άρνησης των πρυτάνεων να συνεργαστούν για τη διαθεσιμότητα 1.500 διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και αποφασίστηκε η διαδικασία να προχωρήσει με κριτήρια που θα τεθούν κεντρικά από την κυβέρνηση, βάσει των μισθολογικών καταστάσεων.
  • Η λήψη οριστικών αποφάσεων για την αναδιάρθρωση ή την εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση επιμένει στην εκκαθάριση εν λειτουργία, αλλά με σημαντική συρρίκνωση δομών και προσωπικού, ενώ θα ζητήσει οι απολύσεις να ενταχθούν στο στόχο των 4.000 οριστικών αποχωρήσεων μέχρι τέλος του έτους, παρόλο που οι συγκεκριμένες εταιρείες περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και ως εκ τούτου δεν το δέχεται μέχρι στιγμής η τρόικα.
  • Η ρύθμιση των οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και η εκκαθάριση τους έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θέμα που παραμένει στον αέρα.
  • Ο νέος κώδικας δικηγόρων, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, εν μέσω έντονων αντιδράσεων των δικηγορικών συλλόγων, αλλά και δικηγόρων βουλευτών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By