Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τις υπηρεσίες ασφαλείας κατηγορεί ο Γιατσενιούκ για τα επεισόδια στην Οδησσό

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε στο BBC ότι θα διενεργηθεί «πλήρης, ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη έρευνα»

ukraine-odessaPPP

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας για την αποτυχία τους να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στη πόλη της Οδησσού, κατά τα οποία 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε στο BBC ότι θα διενεργηθεί «πλήρης, ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη έρευνα».

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φιλορώσοι αυτονομιστές που έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο στο οποίο είχαν οχυρωθεί τυλίχθηκε στις φλόγες.

Οι δηλώσεις του ουκρανού πρωθυπουργού διατυπώνονται την ώρα που ουκρανικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την ανατολική πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια της Οδησσού ο Γιατσενιούκ δήλωσε: «Εγώ προσωπικά κατηγορώ την υπηρεσία ασφαλείας ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει αυτή την επιχείρηση καταστολής».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε και τις φιλορωσικές ομάδες για «πρόκληση των ταραχών».

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η Ρωσία και φιλορώσοι διαδηλωτές οργανώνουν έναν «πραγματικό πόλεμο για να αφανίσουν την Ουκρανία και την ανεξαρτησία της».

Όσον ρωτήθηκε για τις φιλορωσικές ομάδες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, ο Γιατσενιούκ απάντησε: «Δεν έχουμε χάσει εντελώς τον έλεγχο, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τοπικό πληθυσμό, εάν υποστηρίξει την ειρήνη και την ασφάλεια».

By