Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι αλλάζει στην αγορά φαρμάκων και βιβλίου

Οι προτάσεις της κυβέρνησης συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στους κλάδους

gala-farmaka-vivlia-620x330

Καμία σημαντική αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων και για τις τιμές των βιβλίων δεν προέκυψε από τη δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Κυριακή.

Με το άρθρο 2 της παραγράφου ΣΤ και της υποπαραγράφου ΣΤ1 καταργούνται διατάξεις,  με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα:

α) σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 8 του Ν. 5607/1932).

β) σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με σούπερ μάρκετ  (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 13 του Ν. 5607/1932).

Με το άρθρο 4 καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη μεταφορά όλων των φαρμακείων στα καλύτερα δυνατά εμπορικά σημεία στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία.

Επίσης, με τη συλλήβδην κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 5607/1932 και του άρθρου 7 του Ν. 328/1976, ως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ανακύπτει μείζον ζήτημα αν επιτρέπεται στα φαρμακεία να μεταφέρονται από τον ένα δήμο σε άλλο.

Με το άρθρο 5 καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου, με προφανές αποτέλεσμα κάθε νέος φαρμακοποιός να ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης.

Με το άρθρο 13 ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του. Επιπλέον, καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, αδιαφορώντας για την σχετική ενημέρωση των πολιτών (ισχύουσες διατάξεις : παρ. 1 έως και 4 του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932).

Ακόμη, τo πλαίσιο κυκλοφορίας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) καθορίζεται στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, όσα ΜΗΣΥΦΑ κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα, θα διατηρήσουν τις ισχύουσες τιμές έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 όμως οι τιμές πώλησης (χονδρική,νοσοκομειακή και λιανική) των ΜΗΣΥΦΑ καθορίζονται ελεύθερα.

Επιπλέον, προβλέπει ότι στα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν θα ισχύουν έκτοτε ποσοστά κέρδους και ανώτατα όρια κέρδους.

Στα νέα φάρμακα που θα τεθούν σε κυκλοφορία στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και για τα οποία υπάρχουν ήδη σε κυκλοφορία όμοια ΜΗΣΥΦΑ (ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές) θα διατίθενται στις ίδιες ή κατώτερες τιμές με αυτές των ομοίων ήδη κυκλοφορούντων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου, ενώ αυτά με δραστικές ουσίες που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, τιμολογούνται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών μελών της ΕΕ.

Τι προβλέπουν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για την ενιαία τιμή βιβλίου

Οι προβληματικές ρυθμίσεις που αφορούν στην αλλαγή της διάθεσης των βιβλίων στην αγορά απασχολούσαν έντονα εδώ και μέρες τους εκδότες και τον χώρο του βιβλίου.

Μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, προκύπτει κι άλλο ένα “αγκάθι”, που έγκειται στον ορισμό του λογοτεχνικού βιβλίου, το οποίο τύποις εξαιρείται από την απελευθέρωση του συστήματος της ενιαίας τιμής.

Τι άραγε σημαίνει η εξαίρεση του λογοτεχνικού βιβλίου από την ελεύθερη διακίνηση των υπολοίπων κατηγοριών; Ποιος αλήθεια ορίζει με αυστηρό τρόπο ποιο βιβλίο είναι ακραιφνώς λογοτεχνικό;

Παρότι οι σελίδες του νομοσχεδίου δείχνουν να ορίζουν διατάξεις περί ενιαίας τιμής στην ουσία θέτουν διατάξεις που απλώς συγκεκριμενοποιούν τη μοναδική εξαίρεση στην απελευθέρωση των τιμών -που είναι ο τομέας των λογοτεχνικών βιβλίων.

Για την ακρίβεια η ρύθμιση ορίζει ως εξής: “Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκδίδει λογοτεχνικά βιβλία στην Ελλάδα ή εισάγει λογοτεχνικά βιβλία που τυπώνονται στο εξωτερικό στην ελληνική γλώσσα οφείλει να καθορίζει την τιμή και τις πρόσθετες παροχές όσους προμηθεύονται αντίτυπα του βιβλίου για διάθεση στο κοινό”.

 

 

By