Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση φαρμάκων

 

Τι αναγράφεται σε σχετικό ΦΕΚ,  που δημοσιεύτηκε με τις νέες διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων

farmakaΑλλαγές στη χορήγηση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ φέρνει το υπουργείο Υγείας, όπου σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, καθορίζονται οι υποχρεωτικοί στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων για κάθε γιατρό. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η δαπάνη του συνόλου των συνταγών για κάθε γιατρό δεν θα υπερβαίνει το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά τη διάρκεια του 2013.

Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ θα καθορίζει και τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων, ανά ειδικότητα ή θεραπευτική κατηγορία, σε δραστικές ουσίες εκτός προστασίας, αλλά και υποχρεωτικούς στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, ο στόχος συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά μέσο όρο πρέπει να τεθεί στο 60%. Ο ΕΟΠΥΥ δύναται επίσης να ορίσει μπόνους και κίνητρα για τους γιατρούς που συμμορφώνονται με τον άνω στόχο.

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Υγείας συστήνεται πενταμελής Εθνική Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΕΟΠΥΥ. Η Επιτροπή θα επιλέξει τα νοσήματα και τις καταστάσεις για τα οποία θα αναπτυχθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By