Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τί αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες

akinita

Μειώνονται έως και  35% οι τιμές, σε μεσαίες και ακριβές περιοχές.

spitia agora
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Με νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα προσδιορίζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στον υπολογισμό τους θα λαμβάνεται υπόψη το τρέχον τίμημα στην αγορά, ώστε να συμπέσουν με τις εμπορικές τιμές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος, τα «πάνω κάτω» θα φέρει στη φορολογία ακινήτων και στην κτηματαγορά η εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς για πρώτη φορά θα οδηγήσει και σε μειώσεις τιμών στις περισσότερες αστικές περιοχές.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το υπάρχον σύστημα να αντικατασταθεί από ένα νέο αυτοματοποιημένο το οποίο θα προσδιορίζει τις αξίες με βάση υπολογισμού τις τιμές που ισχύουν στην αγορά, ώστε να ταυτιστούν οι αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές. Παράλληλα, θα προβλέπεται επέκταση του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών βάσει του ίδιου σχεδίου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι θα υπάρξουν μειώσεις έως και 35% για τα ακίνητα σε μεσαίες και ακριβές περιοχές αλλά και αυξήσεις από την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται δε πως υψηλότερα θα είναι τα ποσοστά μείωσης στα παλιά ακίνητα και μικρότερα στα νεόδμητα.

Ταυτόχρονα, εγκλωβισμένοι είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που τα σπίτια τους μπαίνουν σε τροχιά προσημείωσης, κατάσχεσης και πλειστηριασμού για χρέη προς το Δημόσιο ή τρίτους, ενώ βλέπουν ταυτοχρόνως να εκμηδενίζεται η αξία της περιουσίας τους, χωρίς δυνατότητα να μεταβιβαστεί.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η «παγίδα» απαξίωσης των ακινήτων αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, κυρίως διαμερίσματα σε πολυκατοικίες προ του 1985 και μονοκατοικίες, που έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, πατάρια, δώματα και άλλες πολεοδομικές παραβάσεις, εντός του νόμιμου όγκου κατασκευής τους.

Συνεχώς διογκώνεται ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων, φυσικών προσώπων και εταιρειών  οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να εξυπηρετήσουν δάνεια προς τις τράπεζες και χρέη προς το Δημόσιο, μπαίνοντας στον κλοιό των υποψήφιων θυμάτων για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Την τριετία 2009-2012 έγιναν συνολικά πλειστηριασμοί και κατασχέσεις 122.000 ακινήτων, ενώ 26.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια. Στο μεταξύ υπάρχει ήδη νομοθετική πρόβλεψη για κατασχέση δεύτερης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 3.000 ευρώ.

 

 

 

By