Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Τι αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο για το ΤΑΙΠΕΔ

Νέες εκτάσεις, συνολικά 1.565 εκατ. τετραγωνικών μέτρων μεταβιβάζονται στην κυριότητα του Ταμείου

vouli psifisi polynomosxedioy

Ρυθμίσεις που αφορούν στην είσπραξη μερισμάτων από δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, στη θητεία του Προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και του διοικητικού συμβουλίου, τα κόστη των συμβούλων αλλά και τη δυνατότητα αποδοχής δημόσιων προτάσεων που τυχόν υποβληθούν για περιουσιακά του στοιχεία (εταιρείες του Χ.Α.) περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Επίσης ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν “στο δίκαιο και εύλογο” των συναλλαγών που πραγματοποιούνται.

Όπως σημειώνεται «κατ’ εξαίρεση, τα έσοδα από μερίσματα επί των κερδών της εκάστοτε τελευταίας χρήσεως δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που εισπράττει το Ταμείο, αποτελούν έσοδα του τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού, μέχρι την αξιοποίηση των μετοχών των παραπάνω επιχειρήσεων και οργανισμών, και μεταφέρονται, το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την είσπραξη τους, σε πίστωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου Νο 242703/7 «Έσοδα Δημοσίου εξ εισπράξεων μερισματαποδείξεων του Δημοσίου».

Αντίθετα, αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, τα μερίσματα που τυχόν διανέμονται από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων καθώς και το προϊόν τυχόν μείωσης μετοχικού κεφαλαίου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελούν έσοδα του Ταμείου.

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση παραιτήσεων ή αποχωρήσεων, σημειώνεται πως αν κενωθεί η θέση του Προέδρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Προέδρου για περίοδο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Αντίστοιχα, αν κενωθεί η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, το Διοικητικό Συμβούλιο ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου για περίοδο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Επίσης, για την πώληση μετοχών που είναι εισηγμένες σε Οργανωμένη Αγορά ή εισάγονται σε Οργανωμένη Αγορά (λ.χ. Χρηματιστήριο Αθηνών), παράλληλα με την πώληση το Ταμείο δύναται να αναθέτει σε πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΠΕΥ την εξεύρεση αγοραστών μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών, με ή χωρίς την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων ή ΕΠΕΥ να αγοράσουν τις μετοχές που τυχόν δεν θα διατεθούν. Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη δυνατότητα να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις που υποβάλλονται για περιουσιακά του στοιχεία., ενώ για τις συμβάσεις με τους εκάστοτε συμβούλους τονίζεται ότι “οποιοδήποτε δε κόστος από αυτές, αποτελεί λειτουργικό κόστος του Ταμείου και βαρύνει το τίμημα που αυτό εισπράττει από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων».

Σημαντική είναι η αναφορά που γίνεται σχετικά με το δίκαιο και εύλογο μιας προτεινόμενης συναλλαγής. Όπως τονίζεται, “με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου μετά από γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι δυνατόν αντί της αποτίμησης (όπως προβλέπεται σε προηγούμενη παράγραφο) να λαμβάνεται γνωμοδότηση πιστωτικού ιδρύματος ή ΕΠΕΥ σχετικά με το δίκαιο και εύλογο της προτεινόμενης συναλλαγής. Το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει με απόφασή του να καθορίσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δύναται να επιλέγεται η λήψη γνωμοδότησης κατά το προηγούμενο εδάφιο.».

Τέλος, στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται εκτάσεις 950.000 τ.μ. στην περιοχή «Θίννες» Βαρθολομιού στο Δήμο Πηνειού στην Ηλεία και 615.000 τ.μ. περίπου, στην περιοχή «Βερβερόντα» (Πορτοχέλι), Δήμου Ερμιονίδος.

Πηγή: capital.gr

By