Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τι αποφάσισε ο Άρειος Πάγος για τα αγροτικά δάνεια

Υπό ποιους όρους μπορούν υπαχθούν οι δικαιούχοι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις 

agrotes735

Υπό προϋποθέσεις υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης των αγροτικών δανείων οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης ή ομόρρυθμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της γεωργίας.

Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που συντάχθηκε με την εισήγηση της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Σύμφωνα με την υπ αριθμόν 4/2014 απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι οι εταιρείες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί μπορούν να θεωρηθούν αγρότες,  τονίζει ότι μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις όταν:

  • προκύπτει  ότι οι εταιρείες αυτές από της συστάσεως τους και σύμφωνα με την ιδρυτική τους πράξη (εταιρικό) έχουν ως  κύρια δραστηριότητα τους την άσκηση της γεωργίας (όλα τα στάδια της γεωργικής και ζωικής εκμετάλλευσης, αγροτουριστικές, δασικές δραστηριότης, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, κ.λπ.),
  • είναι «κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα (σ.σ.: εταιρεία), από την άσκηση της οποίας αντλείται τουλάχιστον το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους, και
  • η πλειοψηφία του μετοχικού (εταιρικού) κεφαλαίου να ανήκει σε γεωργούς κατά κύρια απασχόληση.

Συγκεκριμένα ο νόμος 3259/2004 προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών έναντι της  Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και των άλλων πιστωτικών  ιδρυμάτων.

Στους αρεοπαγίτες τέθηκε το ερώτημα εάν στον όρο αγρότες υπάγονται (θεωρούνται) και τα νομικά πρόσωπα. Δηλαδή, οι προσωπικές και οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωργίας, όπως είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ.

By